Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Дечји научно-истраживачки камп у Виминацијуму

Представници Завода учествовали су у реализацији Дечјег научно-истраживачког кампа у Виминацијуму, на позив организатора, Центра за промоцију науке. У раду кампа учествовало је петнаесторо деце, узраста од II до VIII разреда основне школе, заинтересованих за палеонтолошка и археолошка истраживања.

Другог дана Кампа, представници Завода су реализовали тематски дан у циљу представљања значаја заштите геодиверзитета и геонаслеђа на примеру палеонтолошких локалитета у Виминацијуму.

У првом делу програма др Душан Мијовић одржао је презентацију „Палеонтолошко налазиште мамута Вике у Виминацијуму као подстицај заштите геонаслеђа у Србији“, која је чинила основ за рад у креативним радионицама. У првој радионици играјући се наменски припремљеним картама на којима су се налазиле слике са мотивима мамута из леденог доба, деца су проналазила везе између парова карата које су насумице извлачили. У наредној радионици су имали задатак да нацртају како они замишљају да је изгледао локалитет Виминацијум у доба када су ту живели мамути. Радионице су водили др Душан Мијовић и Наташа Панић.

Увиђајући непроцењиви значај заштите палеонтолошких локалитета и налаза, деца су по завршетку образовног дела програма самостално написала петицију да се степски мамут Вика, као и нађени рунасти мамути на простору Виминацијума добро пазе и чувају. Петицију коју ће оставити управи Виминацијума су потписала сва присутна деца и одрасли.

За показану високу заштитарску свест, Завод је децу наградио тематским постерима Гео наслеђе Србије, Из геолошке ризнице и локалитета Росомачки лонци у Парку природе „Стара планина“ и промотивним заводским блоковима.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.