Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

О заштити природе на састанку Управног одбора управљача дунавских паркова

У име Завода за заштиту природе Србије, помоћник директора Марио Лукиновић присуствовао је састанку Управног одбора управљача Дунавских паркова који је одржан од 30. 8 до 1. 9. 2013. у Тулчи, Румунија. Одржавање седнице Управног одбора праћено је низом других активности како би се учесници боље упознали са природним вредностима Делте Дунава, али и међусобно разменили идеје, искуства, и успоставили сарадњу. Скуп се у више својих активности преплитао са Rowmania Festom 2013, који се истовремено одигравао у Тулчи.

Управном одбору је присуствовало више истакнутих званица, међу којима Гувернер Области Делте Дунава, градоначелник Инглштата, Немачка и др. Присуство Завода за заштиту природе Србије је посебно најављено и имало добар пријем међу учесницима. Успостављени су бројни контакти и размењена искуства у области очувања природе.

На Управном одбору представљене су досадашње активности Дунавских паркова и изнесен предлог о промени структуре организације, како би се обезбедио континуитет рада и у будућности, с обзиром да је досадашњи рад Дунавских паркова био обезбеђен кроз пројекте. Због тога је предложено да Дунавски паркови прерасту у организацију која би своје средиште имала у неком од градова на обали Дунава. Изнесени су бројни различити ставови о предностима и манама појединих градова и очекује се даље разматрање тог питања.

Последњег дана овог скупа, национални паркови су имали своје представљање на штандовима који су били постављени на градском шеталишту.

Боравак у Румунији био је прилика да помоћник директора Завода Марио Лукиновић има и низ сусрета, између осталог заједнички састанак 2.9.2013. у Букурешту са директором заштићених подручја Румуније. Том приликом, договорен је даљи контакт и успостављање међусобне сарадње на заштити пограничних подручја, као и могућа размена искустава и други облици сарадње.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.