Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Поводом европске недеље мобилности и дана без аутомобила

Поводом обележавања Европске недеље мобилности и Дана без аутомобила у Београду, Завод је 25. септембра у Хајд парку (Савски венац), организовао образовни програм за децу и младе. Тим поводом одржане су радионице о значају заштите богатства света природе и зелених оаза града, као гаранта очуване и здраве животне средине.

На позив општине Савски Венац, Завод је организовао четири радионице за децу из обданишта из околине Хајд парка.
У радионицама је учествовало више од сто малишана узраста од 4 до 6 година. За ову прилику Завод је уредио део простора у Парку као учионицу о природи у природи где су биле постављене картолине животиња: медвед, шарка, панчићев скакавац, дабар и биљка барска калужђарка. У овој еко учионици деца су сазнавала о карактеристикама ретких и угрожених врста на нашим просторима, тако што су пролазили кроз постављену стазу од нацртаних медвеђих шапа, на специјалном метру могли да се измере колико су високи у односу на неке животиње, кроз игру са картицама са мотивима животиња погађали у којим стаништима живе, а бојећи њихове цртеже и карактеристике у њиховом изгледу. Као нагреду за учешће у радионицама предшколци су добили разгледнице са сликама ретких и угрожених врста у нашој земљи.

Док су ученици виших разреда основних школа и нижих разреда средњих школа учили о значају парковских површина за квалитет живљења у граду на примеру Хајд парка. Вредности појединачних стабала приказане су им кроз демонстрацију вежбе мерења висине стабла, ширине крошње и старости стабла. Како би могли самостално да препознају одређене дрвенасте врсте ученици и њихови наставници добили су постер „Егзоте Србије“.

Учесници акције, поред едукације о заштити природе, имали су организован прогодан музички програм, радионице и такмичења из области безбедности у саобраћају, здраве хране и прве помоћи.

За реализовани програм и учешће у акцији Завод је добио Захвланицу од организатора акције, СО Савски венац.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.