Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Пребројано 750 орлова белорепана дуж целог тока Дунава током првог међународног зимског цензуса

Светски фонд за природу – WWF саопштио је да је у недавно обављеном зимском цензусу белорепана дуж целог тока Дунава пребројано 750 орлова, што доказује да је Дунав идеално станиште за ове величанствене врсте. У првом међународном пребројавању орла белорепана учествовало је укупно 300 орнитолога волонтера из девет земаља у региону.

"Када је реч о Србији, у Горњем Подунављу ове зиме избројана су 22 пара орла белорепана. Како би се број ових угрожених птица повецао, WWF у Србији интензивно ради на обнављању влазних станиста уз Дунав која су кључни извор хране за орла белорепана," изјавила је Душка Димовић, директорка програма WWF у Србији.

Орао белорепан је највећа птица грабљивица у Дунавском региону. Налази се на самом врху ланца исхране, тако да његово станиште мора бити у добром стању како би популација ове врсте расла. Нажалост већ неко време број примерака ове врсте изузетно је низак. У Аустрији је орао белорепан био истребљен. Интензивни напори неколико европских земаља и WWF -а омогућили су опоравак врсте од 2001. у овој земљи.

Предео уз Дунав уточиште је бројних угрожених врста. Станишта уз реку и њене притоке су битна како за популацију белорепана из југоисточне Европе, тако и за оне популације са севера које зиму проведу у дунавској регији. Заштићена подручја играју изузетно важну улогу у заштити ових станишта.

DANUBEPARKS, међународна мрежа у којој учествују све земље дунавског слива, израдила је акциони план за очување орла белорепана дуж Дунава 2009. године. Овај план је усвојио и Савет Европе. Први корак у спровођењу плана је боље упознавање са зимовалиштима орла белорепана – која су најбоља подручја и како их заштити?

Како би се одговорило на ова питања, дуж целог тога Дунава истовремено је организован први међународни зимски цензус. Догађај су организовали WWF, BirdLife и DANUBEPARKS (иначе организације које годинама сарађују на заштити орлова дуж Дунава). Резултат пребројавања – 750 орлова белорепана – показује важност реке Дунав као битног европског станишта.

Једна од најважнијих области за белорепана у дунавском сливу налази се на тромеђи између Србије, Мађарске и Хрватске где је уочено 200 јединки. Очување Специјалног резервата природе Горње Подунавље у Србији, Парка природе Копачки рит у Хрватској, као и Националног парка Дуна-Драва у Мађарској, од кључног су значаја за опстанак ове популације. Ова три природна богатства, познатија као део “Европског Амазона” ускоро ће постати део прекограничног UNESCO резервата биосфере Мура-Драва-Дунав.

Највећи број орлова пребројан је у Доњем Подунављу и то 360 јединки у бугарском и румунском делу (превасходно у делти Дунава), саопштио је WWF.

Више информација:

Александра Стаменковић, e-mail: astamenkovic@wwfdcp.org, telefon: 069 103 0260

Додатне информације: www.panda.org/serbia

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.