Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

WWF саопштио да је Србија предала номинацију за прекогранични UNESCO резерват биосфере „Мура-Драва-Дунав“

Република Србија је номиновала свој део територије за UNESCO прекогранични резерват биосфере „Мура-Драва-Дунав“. Заједничка иницијатива WWF - Светског фонда за природу и ЕуроНатура за очување „Европског Амазона“, којом се успоставља UNESCO прекогранични резерват биосфере „Мура-Драва-Дунав”, представља прво заштићено подручје у свету које дели и којим заједнички управља пет земаља - Србија, Хрватска, Мађарска, Словенија и Аустрија, наводи се у саопштењу Светског фонда за природу - WWF.

Ова заједничка „зелена визија” оствариће се успостављањем највећег европског заштићеног подручја. Укључујући делове од Србије до Аустрије обухватиће простор од 800.000 хектара. Прекогранични резерват биосфере „Мура-Драва-Дунав” биће први у свету у пет земаља, представља симбол регионалне сарадње и одрживог развоја и одличан је пример иницијативе која повезује заштиту биодиверзитета и културног наслеђа. Покрајински завод за заштиту природе, у сарадњи са WWF-ом, радио је на припреми номинационог формулара две године. У процес су биле укључене све заинтересоване стране, посебно управљачи заштићених подручја и локалне управе.

„Изузетно ми је драго да ће велико плавно подручје на северозападу Војводине, које представља једну од најочуванијих ритско-мочварних целина на целом току Дунава постати део прекограничног резервата биосфере “Мура-Драва-Дунав”. Овај задивљујући речни предео подручје је изузетне биолошке разноврсности и центар ретких природних станишта као што су велике плавне шуме, речне аде, шљунковите и пешчане обале, речни рукавци и мртваје. Поред тога, одликује се културном баштином која је доказ живе прошлости бројних народа и култура,“ изјавила је Душка Димовић, директорка програма WWF у Србији.

"Прекогранични резерват биосфере Мура-Драва-Дунав је од изузетног значаја за Србију и за цео регион југоисточне Европе. Сматрамо да представља одличан подстицај за наставак регионалне сарадње у области заштите природе. Надамо се да ће номинација наше земље бити позитивно оцењена током следећег заседања Међународног Координационог Савета МАБ програма и да ће овај простор постати део мреже резервата биосфере који чини 621 подручје у 117 земаља света. Осим регионалног значаја, номинација је такође и добар пример како очување природе може да зближи државе“, рекла је Јасна Зрновић, генерални секретар Комисије Републике Србије за сарадњу са УНЕСКО-м, наводи се у саопштењу.

У оквиру „Европског Амазона“ у Србији који се простире на територији пет општина - Сомбор, Апатин, Оџаци, Бач и Бачка Паланка, на површини од 176.635 ha, налазе се четири заштићена подручја, међу којима су изузетно вредни специјални резервати природе „Горње Подунавље“ и „Карађорђево“. Као једни од најзначајнијих ретких врста животиња овог подручја истичу се орао белорепан, црна рода, патка њорка, дивља мачка, видра, јазавац, као и највећа популација европског јелена у Србији.

Више о овоме:

E-mail: sbadjura@wwfdcp.org

Web: wwf.panda.org/serbia

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.