Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Сајам кућних љубимаца поводом Светског дана заштите животиња

Желећи да обележе Светски дан заштите животиња, ученици ОШ „Радојка Лакић“ организовали су 04.октобра Сајам кућних љубимаца, како би указали како се треба понашати и правилно бринути о њима. У госте овим поводом позвали су представнике Завода за заштиту природе да представе како се штите дивље животиње у нашој земљи.

По подацима светских организација од познатих око 1,8 милиона животињских врста днево изумре од 50-150 врста. Код нас је угрожено близу 1 300 животињских врста међу којима је 80 сисара, око 345 птица, 20 гмизаваца, 21 водоземац, 64 рибе и 763 бескичмењака. За светски дан заштите животиња проглашен је 04. октобра давне 1931. године на конвенцији еколога у Фиренци и то због потребе упозоравања на велики број угрожених дивљих животиња и важност човековог односа према њима. Данас, овај датум представља прилику да се укаже на потребу бриге за све животиње.

Овим поводом, деца која су представила своје љубимце показали су шта значи волети животиње и правилно бринути о њима, али и како животиње узвараћају љубављу: Сајам је представљао прави диверзитет кућних љубимац, на коме је било куца, маца, папагаја, хрчкова, морских прасића, рибица ... Док су представници Завода да би показали колико је човек битан за опстанак појединих дивљих врста, приказали петоминутни видео приказ о белоглавом супу. На снимцима је приказана врста која је у Србији опстала и напредовала захваљујући хранилиштима које је човек формирао и заштитом њеног станишта као природног добра. На тему филма организова је мини квиз, у оквиру кога је пет ученика који су први одговорили на питања добило на поклон књигу Еко буквар Националног парка Ђердап.

Поред ученика о заштити и бризи о животињама могли су учити и бројни присутни родитељи.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.