Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Четри боје зелено - Завод на GREEN FEST-у

Завод за заштиту природе Србије у оквиру програма Међународног фестивала зелене културе “GREEN FEST”, који је одржан у периоду од 13. до 15. новембра у Дому омладине Београда, под слоганом ЧЕТРИ БОЈЕ ЗЕЛЕНО, организовао је еко дебату за студенте и средњошколце и еко образовну играоницу за предшколце.

Програм фестивала организован је кроз три организационе целине: GREEN SCREEN FEST (пројекција еколошких филмова свремене светске продукције), GREEN SQUARE (информативно-изложбени програм посвећен организацијама, компанијама и уметницима који развијају „зелене“ програме, иницијативе и производе) и GREEN FIELD (програми који отврају нове приступе еколошком образовању).

У циљу едукације младих за активно учешће у одлучивању о питањима из области заштите природе и предела Завод је, у оквиру програмске целине GREEN FIELD, реализовао еко дебату „Професионални изазови у заштити предела“ и еко образовне игрице о угроженим биљним и животињским врстама у Србији.

У еко дебати „Професионални изаови у заштити предела“, 13. новембра, учествовало је 60 заинтересованих студената и ученика средњих стручних школа како би сазнали које су новине, правци и изазови у бављењу заштитом предела у области усклађивања са европским стандардима. У том циљу приказан је рад на примени Европске конвенције о пределу, коју је Србија ратификовала 2011. године. О теми су са учесницима разговарали: Биљана Филиповић начелник одсека за европске интеграције и међународну сарадњу у Министарству природних ресурса и просторног планирања, Биљана Јовановић Илић саветник у Министарству природних ресурса и просторног планирања, Наташа Ђокић помоћник Градског секретара за заштиту животне средине града Београда за сектор планирање и управљање пројектима, Дејана Лукић, шеф одсека за предеоне вредности Завода за заштиту природе Србије и Наташа Панић руководилац групе за образовно-издавачку делатност Завода за заштиту природе Србије.

Увод у рад по дискусионим групама чиниле су три презентације:“ Значај Европске конвенције о пределу“ Биљане Филиповић, „Резултати студије Типологија предела Београда“ Наташе Ђокић и „Ентитет културне баштине и Европска конвенција о пределу“ Биљане Ј. Илић. Након уводних излагања учесници су подељени у три дискусионе групе. Прва група бавила се питањима процесa импленентације Конвенције уз стручну помоћ Биљане Филиповић, друга група на челу са Наташом Ђокић и Дејаном Лукић пословима карактеризације и типологизације предела, док је трећа група уз вођење Биљане Ј. Илић разматрала могућности очувања културне и духовне баштине кроз заштиту предела. Представљајући резултате рада по групама учесници су показали интересовање за поимање предела и значаја свог учешће у формирању и заштити различитих предеоних целина из окружења, али и потребу за стицањем основних знања и компетенција везаних за област заштите предела. Програм дебате је кординирала и водила Наташа Панић.

Трећег дана фестивала, 15.новембра, Завод је за најмлађе учеснике, предшколце, припремио еко играоницу како би на забаван начин учили о свету животиња у нашој земљи. У играоници деца су пратила медвеђу стазу, учила како изгледају и где живе угрожене животиње у Србији, одмеравала колико су висока у односу на неке животиње и учила кроз инеракцију, мини квизове и бојење. Као награду за показано интересовање и жељу да буду чувари природе деца су од Завода добилa Бојанке са цртежима угрожених врста. Желећи да пружи подршку реализацији ове радионице и раду Завода на едукацији наших најмлађих грађана Canon je деци поклонио комплет бојица.

У еко играоници децу су учили стручни сарадници Завода мр Верица Стојановић, Бојана Ракочевић и волонер Супернатурала Ивона Пјевац.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.