Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Одржана прва годишња скупштина Радан кластера

Прва годишња скупштина Радан кластера одржана је 20. новембра 2013. године у Пролом бањи, у чијем раду је учествовао и представник Завода, др Душан Мијовић. Радан кластер је формиран на иницијативу управљача Споменика природе „Ђавоља Варош“ – предузећа „Планинка“, с циљем обједињавања и усклађивања туристичке понуде и развијања делатности које доприносе туризму пет општина које деле подручје Радан планине (Медвеђа, Лебане, Бојник, Куршумлија, Прокупље).

Радан кластер је формиран по моделу удруживања привреде и науке, односно поред чланица које се баве привредним делатностима укључени су и Универзитет Сингидунум из Београда, Висока техничка школа из Београда и Белгородски технолошки универзитет Шухова из Русије. Током прве године кластер је окупио 22 члана, отворене су две канцеларије, у Куршумлији и у Лебану - Царичин град, учествовали су на Сајму туризма у Београду, спровели су две акције са циљем заштите животне средине и припрема се информативна брошура о кластеру.

Др Душан Мијовић је на Скупштини одржао предавање о припреми нове Студије заштите подручја Ђавоље Вароши која би обухватила око 2.000 ha, објектима геодиверзитета и геонаслеђа на простору кластера и информацијама о могућностима њиховог уређења.

Управни одбор је, као основу развоја кластера Радан, навео геодиверзитет и објекте геонаслеђа који би требали у некој будућности да буду обухваћени подручјем Геопарка. На седници је изнет и низ идеја о различитим манифестацијама и туристичким садржајима који могу да обогате понуду и привуку посетиоце у Ђавољу Варош.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.