Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

У Будви закључен споразум о очувању подручја Динарског лука, саопштавају WWF и IUCN

На свечаности која је одржана 2. децембра 2013. у Будви у Црној Гори, земље учеснице усвојиле су документ „Велика победа за Динарски лук“ - „Big Win for Dinaric Arc“, којим су природна богатства постављена међу економске прироритете у регији.

У питању је документ „на којем су удруженим снагама месецима радили WWF, Министарство одрживог развоја и туризма Црне Горе и IUCN Међународна унија за заштиту природе, Република Албанија, Република Босна и Херцеговина, Црна Гора, Република Хрватска, Косово*, БЈР Македонија, Република Словенија и Република Србија прихватиле су данас у Будви обавежу даљег заједничког рада на унапређењу заштићених подручја, каже се у саопштењу.

„Данашњи догађај, који је уз министре и представнике надлежних министарстава из регије у Будви окупио и представнике Европске комисије предвођене комесаром за животну средину, господином Јанезом Поточником, службена је потврда да земље Динарског лука раде на оснаживању сарадње на подручју заштите природе и одрживог развоја. Оснивање трилатералних прекограничних подручја између Албаније, Црне Горе, Косова* и Македоније, као и прва морска заштићена подручја у Црној Гори, тек су неке од одлука наведених на данашњој свечаности названој "Big Win for Dinaric Arc" (велика победа за Динарски лук).

"Регију Динарског лука краси богатство природног капитала и WWF ју је идентификовао као место од глобалне важности за биолошку разноликост", рекао је генерални директор WWF -а Džim Lipe на свечаности у Будви. " WWF честита свим укљученим владама на њиховом одабиру дугорочних циљева повезаних с одрживим развојем уместо опредељивања за краткорочне економске користи."

У наредних пет година министарства су се обавезала заједно радити на јачању процеса планирања у заштити природе, као и процијенити економску вредност свог природног богатства, укључивањем циљева заштите природе у планове за економски развој за рибарство, шумарство, пољопривреду, енергију, просторно планирање и међусекторску сурадњу. Један од циљева је и пронаћи модел за одрживо финансирање заштићених подручја у регији. То укључује и планове за изградњу одрживог туризма у тим подручјима кроз наредних пет година.

“Природа не познаје националне границе – циљ IUCN-а је да исти принцип прате планови заштите природе и развој политика у регији”, истакнуо је Борис Ерг, директор IUCN Програмске канцеларије за југоисточну Еуропу. “У том смислу, овај догађај је значајан корак ка јачању институционалне сурадње и стварању регионалне платформе која ће помоћи усаглашавању стандарда у заштити природе. Јачање регионалне сарадње надлежних институција темељ је дугорочне заштите живог света и одрживог коришћења природних ресурса”.

Динарски лук најбогатије је подручје водом на Средоземљу те "крије" највећу европску прашуму и здраве популације великих звери попут медведа, риса или вука. Регија се поноси другим најдубљим кањоном на свету а дом је и за више од 5,000 јединствених врста.

" WWF је поносан због подршке земљама регије Динарског лука у развоју мреже готово 80 заштићених подручја, познатије под називом Паркови Динарског лука", рекао је директор WWF Медитеран Паоло Ломбарди. "Та прекогранична сарадња прва је овога типа у регији и требало би да омогући развој одрживог туризма у Динарском луку".

"Big Win for Dinaric Arc" наставак је договора постигнутог 2008. године између 6 земаља. Од тада је испуњено више од 80% договора унутар сваке земље. На овогодишњој свечаности, организованој унутар 2. Међународне конференције Паркови Динарског лука, Србију је представљала посебна саветница министра енергетике, развоја и заштите животне средине Јована Јарић“, наводи се у саопштењу WWF и IUCN.

Саопшење можете погледати и на http://wwf.panda.org/sr/?212893/Big-Win2

*Именовање је без предрасуда на позицију или статус те у складу с UNSCR1244/99 и мишљењем Међународног суда правде о Декларацији о независности Косова.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.