Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

На манифестацији шума знања

Као део активности у области промоције и едукације о значају заштите природе ,Завод је у оквиру манифетације „Шума знања“ која се одржава у Београду од 02 до 25. децембра у просторијама Робне куће Београд у Кнез Михајловој улици,организовао две радионице за ученике основних школа. „Шума знања“ одржава се у организацији Центра за промоцију науке уз подршку Шумарског факултета Универзитета у Београду и ЈП „Србијашуме.“

Уважавајући циљ манифестације „Шума знања“ да се скрене пажња на значај шума и афирмише одговорно понашање према шумским ресурсима, у амбијенту изложбене поставке која мултимедијално дочарава изглед шуме и приказује њене становнике, Завод је у простору намењеном за извођење радионица одржао два сусрета са ученицима београдских основних школа. На првом сусрету су прваци, 10. децембра, кроз игру и разговор учили о заштити ретких и угрожених животиња које живе у шумама Србије. О свету ретких врста као што су медвед, шарка, белоглави суп, панчићев скакавац, палнински тетреб и дабар са децом су разговарали стручни сарадници Завода Наташа Панић, Бојана Ракочевић и волонтери са Биолошког факултета у Београду Наташа Павловић, Тамара Договић и АлександраЈелушић.

У радау друге радионице,12 децембра, учествовали су ученици петог и шестог разреда ОШ „Михаило Петровић Алас“, тако што су о заштићеним природним добрима и врстама сазнавали такмичећи се у квизу о природи, кроз игре спретности и логичког закључивања.

Задаци које су у квиза савладавали били су склапање слагалице са сликама пејсажа националних паркова, игра меморије са картицама на којима се налазе представници сисара, дрвећа и птица који живе у Националном парку Ђердап, брзина препознавања и проналажења врста риба и дрвећа чије су слике добили на постерима на којима су приказани све врсте риба и дрвећа у нашој земљи, решавање укрштенице на тему Национални парк „Шар планина“ и лавирината где су тражили пут који спајаврсте са њиховим стаништима.

У квизу су учествовале четри екипе са по пет чланова који су показали изуетну жељу и спретност у изналажењу тачних одговора. Стога је Завод све екипе, независно до крајњег пласмана у квизу, наградио издањима: ДВД филм Птица и човек, публикациојом Национални паркови Србије и постером Дрвеће Србије, каоподстицајем за даљим откривањем лепота и вредности приоде.

Квиз о природи реализовали су стручни сарадници Завода Данко Јовић, Драгана Недељковић и Наташа Панић иволонтер из НВО „Супернатурал“ Ивона Пјевац.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.