Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Стварање регионалне платформе за планирање заштите

На састанку који је одржан 21. јануара 2014. у седишту Завода за заштиту природе Србије, присутни представници организација за заштиту природе из југоисточне Европе сложили су се око првих корака ка заједничком планирању заштите. Овај сусрет иницирао је међунационалну размену информација о темама од заједничког значаја, као што су потребе и искуства институционалних обука и специфичности националних система заштите природе у региону.

У свом поздраву учесницима, Александар Драгишић, директор Завода, изјавио је да државне границе не би требало да ограничавају рад на очувању природе. „Регионални приступ подстакнут данас помоћи ће нам да се ујединимо у целом региону и пружиће подршку онима од нас који су на путу придруживања ЕУ“, додао је директор Завода.

„Дуг процес консултација резултирао је овим пројектом, којим су уобличени заједнички циљеви, као и очекивани резултати пројекта", рекао је Борис Ерг, директор IUCN Програмске канцеларије за југоисточну Европу. „Ми ћемо брзо из планирања кренути у акцију, која подразумева комбиновање постојећих докумената и оцена о стању заштите природе у свакој земљи, а које ћемо искористити за планирање активности на терену", закључио је Ерг.

Пројекат иницира процес који ће ојачати примену стандарда очувања на регионалном нивоу. Један од првих договорених корака је процена стања система за очување природе у свакој земљи и прилагођавање програма стварања капацитета на основу утврђених недостатака. „Важна победа Динарског лука“ ( The Big Win for Dinaric Arc) представљена је током састанка као регионални процес од значаја за планирање заштите природе.

За више информација посетите интернет страницу пројекта.

Контакт особа за IUCN: Сања Покрајац, руководилац Управљања екосистемима у Програмској канцеларији IUCN.

http://www.iucn.org/about/union/secretariat/offices/europe/about/places/belgrade/news/?14122/Nature-in-the-centre-of-regional-dialogue

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.