Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Учешће јавности у заштити природе

У циљу унапређења процеса укључивања јавности у заштиту природе одржана је 11 фебруара у Београду конференција „Учешће јавности у заштити природе“ у организацији Младих истраживача Србије, Еко центра и CINA. Радионица је организована у оквиру пројекта „Заинтересовани за одрживост заштићених подручаја“ као део програма SENSA који имплементира Регионални центар за животну средину уз подршку Шведске агенције за међународну помоћ (SIDA).

Препознајући значај циљева, као што су упознавања са стањем и изазовима у укључивању јавности у заштиту природе и покретање дијалога на ову тему, у раду Конференције учествовало је око 100 представника релевантних институција, стручних установа, управљача заштићеним природним добрима, цивилног сектора и локалних зајденица.

У уводним обраћањима учесницима излагања су имали: Милица Војић Марковић, председница Одбора за заштиту животне средине Скупштине Србије, др Срђан Белиј државни секретар у Министарству природних ресурса, рударства и просторног планирања, Јована Јарић, посебни саветник министра Минстарства енергетике, развоја и заштите животне средине, др Слободан Пузовић, секретр Покрајинског секретаријата за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине и Ивана Ћирковић директорка Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом.

Након уводних обраћања, припрему за рад по дискусионим групама чинеле су презентације: „Шта доносе међународни прописи за учешће јавности“, Тина Јањатовћ, Сабина Ивановић и Снежана Прокић из Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине, „Учешће јавности као предуслов ефикасног система заштите природе“ мр Борис Ерг директор Канцеларије IUCN за југоисточну Европу, „Волонтери за заштиту природе“, Бојан Беорња из Младих истраживача Србије. О тренутном стању и изазовима у учешћу јавности у заштити природе говорили су: Бранко Бјелић, директор Специјалног резервата природе „Увац“, др Габор Месарош из НВО „Протего“ и Иван Мораревић секретар Месне заједнице Доњи Милановац.

Учесници су своје виђење стања, изазова и перспекива у даљем развоју процеса укључивања јавности изнелу у овиру рада у три дискусионе групе. Уводничар у рад прве гупе „Модели сарадње заинтересованих страна у заштити природе“ била је др Биљна Пањковић, директорка Покрајинског завода за заштиту природе. За рад друге групе на тему „Препоруке за унапређење легислативе на локалном нивоу“ уводничар је био Горан Секулић помоћник директора Завода за заштиту природе Србије. Док је рад треће тематске групе „Родна равноправност и заштита природе“ водила Бојана Субашић из НВО „Еко центар“.

Конференцијом су председавали и модерирали рад учесника Тања Петровић, председница Младих истраживача Србије и Душка Димовић, директорка WWF Serbia.

Закључци и препоруке Конференције објављени су на сајту Младих истраживача Србије

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.