Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Помор орлова белорепана и других животиња у околини Апатина

Покрајински завод за заштиту природе и Светски фонд за природу - WWФ реаговали су на вест да су у околини Апатина отроване четири јединке ретког и строго заштићеног орла белорепана оцењујући да “овај чин представља озбиљно злодело! WWФ-ов најновији извештај на подручју Горњег Подунавља регистровао је 22 пара белорепана, и тровање озбиљно угрожава популацију ове строго заштићене врсте. Напори који се улажу у заштиту орлова белорепана су велики и живот сваке птице је изузетно вредан”, истакла је Душка Димовић, директор WWФ програма у Србији.

Ово нису једине птице које су страдале, надјени су и лешеви три мишара, седам сврака и два шакала. Ово подручје је иначе најбитнијие станиште и место гнежђења белорепана у Србији, од регионалног о глобалног значаја, а стециште је и других преко 260 врста птица.

“Сва је прилика да су белорепани отровани карбофураном (фураданом), инсектицидом који је у Србији, нажалост, још увек у слободној продаји, а који је у земљама ЕУ и Северне Америке забрањен. Реч је о супстанци која у врло малим дозама убија на лицу места скоро свако живо биће, а чија злоупотреба је код нас врло раширена. Покрајински завод за заштиту природе више не жели и не може да буде регистратор ужасавајућих призора у стаништима птица грабљивица у Србији. Апелујемо на државну управу која је надлежна за промет пестицида, да се хитно забрани увоз и продаја препарата који садрже карбофуран и да се строго контролише та забрана”, упозорава Марко Туцаков, орнитолог из Покрајинског завода за заштиту природе.

Овим случајем станишту орла белорепана у Специјалном резервату природе и међународно значајном Рамсарском подручју "Горње Подунавље" нанет је тешко надокнадив губитак. Он поништава огромне напоре у заштити ове строго заштићене врсте. Казна за убијање једне јединке белорепана 400.000 динара!

Орао белорепан је највец́а птица грабљивица у Дунавском региону. Налази се на самом врху ланца исхране, тако да његово станиште мора бити у добром стању како би популација ове врсте расла. Једино непрекидне мере активне заштите могу да гарантују његову будућност у сложеном сплету односа у његовим стаништима. Оне, према свим акционим плановима заштите белорепана, подразумевају пре свега спречавање намерног и случајног тровања. .

Како би се број ових угрожених птица повећао, DANUBEPARKS, међународна мрежа у којој учествују све земље дунавског слива, израдила је акциони план за очување орла белорепана дуж Дунава. Такође се кроз низ пројеката обнављају влажна станишта уз Дунав која су кључни извор хране за ову врсту птице.

Додатне информације:

Александра Стаменковић, WWF DCP Србија

E-mail: astamenkovic@wwfdcp.org

Марко Туцаков, Покрајински завод за заштиту природе

e-mail: marko.tucakov@pzzp.rs

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.