Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

У Ћуприји спремно за повратак рода

Становници Моравске улице у Ћуприји суочили су се са помало необичним, али озбиљним проблемом – гнездо којег су роде подигле на електричном стубу и технички проблеми који су у вези с тим настали, претили су да угрозе снабдевање електричном енергијом, али и безбедност становника овог дела града.

Након што су им се забринути грађани обратили за помоћ, Одељење за заштиту животне средине Општинске управе Општине Ћуприја и Завод предузели су мере за решавање овог проблема када су се за то стекли услови, а уз сагласност Министарства енергетике, развоја и животне средине. Ради безбедности становника, договорена је акција премештања гнезда роде на начин који неће имати штетне ефекте на овај пар, јер ће бити обезбеђено алтернативно место за смештај гнезда и на тај начин омогућити њихово даље гнежђење. Бела рода Ciconia ciconia је строго заштићена врста према Правилнику о проглашењу строго заштићених и заштићених дивљих врста биљака, животиња и гљива, („Службени гласник РС“, бр. 05/2010).

За премештање гнезда роде одабрана је погодна локација, у близини претходне, и радници Дирекције за изградњу и уређење града Ћуприје и ЈКП „Услуга“ из Ћуприје уз непосредну координацију и стручни надзор орнитолога Завода, 7. фебруара 2014. године поставили су дрвени стуб висок 9 метара и монтирали металну платформу где је постављено скинуто гнездо. Приликом скидања и поновног постављања гнезда сачувано је око 75-80 % материјала, а додате и нове гране како би се добила јача конструкција гнезда која би одолела јачим ветровима.

Локација је одабрана тако, да беле роде по повратку из топлијих крајева лако открију ново место за своје гнездо и наставе да гнезде на новој локацији. У Ћуприји, роде имају где да се врате, а грађани могу да одахну.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.