Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Прошлост, садашњост и будућност специјалног резервата природе „Јерма“

На позив Гимназије „Свети Кирил и Меотидије“ из Димитровграда, за сарадњу у организацији изложбе архивских и историјских фотографија Јерме у Београду и Нишу, које су сакупили чланови биолошке секције на челу са професром Слободаном Цветков, одазвали су се представниц Завода и Архива Пермник из Бугарске.Колекција Гимназије која садржи око 210 фотографија које представљају докумнет изгледа, дешавања и живота људи током прошлог века на овим просторима, допуњена је са вредним материјалима Архива Пермник. Овом приликом, у циљу координације даље сарадње у реализацији изложбе, одабрано је око 80 најрепрезентативнихјих фотографија које ће бити представљене на изложби.

Учеснике састанка и представника ЈП „Србијашуме“, ШГ Димитровград као управљача СРП „Јерма“, примили су представници општине Александар Игов, члан Извршног већа за пољопривреду, шумарство и животну средину и Биљана Рангелов, инспектор животне средине. Представници Општине изразили су спремност да пруже подршку организацији изложбе, као и свим осталим инцијатвиама да се очувају и промовишу вредности простора Јерма. Учесници састанка сложили су се да простор Јерме треба представити као прекогранично подручје и наставити акције на успоствљању јединствене еко стазе и рада инфо и образовног центра у Резервату.

Релизација изложбе и образовно-промотивних акција о Клисури реке Јерме наставак је сарадње која траје од 2006. године, када су изведене прве образовне акције о значају Кањона Јерме у сарадњи Гимнаије, Општине и Завода.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.