Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

ОШ „Дринка Павловић“ из Београда – „Европска школа за очување планете“

ОШ „Дринка Павловић“ из Београда, била је у суботу 15. марта носилац иницијатива еколошког образовaња, на градском и регионалном нивоу.

Као званични носилац назива Еко школe, ОШ „Дринка Павловић“ била је домаћин регионалног сусрета представника школа из Србије и Словеније, који је организовао WWF Аустрија као део пројекта „Еврпске школе за очување планете“.

„Европске школе за очување планете“ је интеркултурна и интернационална мрежа наставника и ученика из 11 европских земаља: Аустрије, Бугарске, Републике Чешке, Мађарске, Молдавије, Србије, Словачке, Словеније и Украјине. Главни циљ Пројекта је да потстакне и омогући да ученици и наставници заједно организују акције које у локалној заједници треба да пробуде одговорност за европску природу и животну средуну и предузму акције за будућност Европе у смеру одрживог развоја. У оквиру учешћа у Пројекту ученици и наставници позивају се да организују акције на три теме које су подједнако битне на локалном и глобалном нивоу:

- „Дунав“ - значај и претње по реку која представља артерију Европе,

- „Еколошки отисци“ - начини на које сваки појединац може да допринесе одрживом коришћењу природних ресурса,

- „Активни грађанин“ –како свако од нас може да искаже своје мишљење јавности и мотивише друге на акцију.

На одржаном састанку који су водиле испред WWF Barbara Tauscher, шеф одсека за одрживи развој и Danica Bauer, стручњак за образовање за одрживи развој присуствовали су представници школа из Београда Марина Дрндарски и Наташа Бировљев и из Словеније Милица Слатник Жигон и Дамјан Ној. Циљ састанка јесте формирање заједничког пројекта на тему „За чисте реке“ ангажовањем ученика у заштити реке Саве. Покретач иницијативе за заједнички пројекат школа из Србије и Словеније је Марина Дрндарски наставница биологије у ОШ „Дринка Павловић“, носилац награде „Еко звезда“, коју додељује Удружење Ecotopia, за појединца ангажованог у акцијама које спајају заштиту животне средине и едукацију.

Истог дана школа је била домаћин и такмичења у биологији ученика основних школа са територије општине Стари град. Ученике који су освојили прво место у својим категоријама (V-VIII разред) Завод је наградио издањима: публикациојом Национални паркови Србије и ДВД филмом „Птица и човек“.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.