Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Амбасадор Аустралије у посети Заводу

Њена екселенција Џулија Фини (Julia Feeney), амбасадорка Аустралије, посетила је Завод, где се сусрела са руководством Завода. На састанку, коме су поред директора Александра Драгишића, присуствовали и помоћници директора Марио Лукиновић и Горан Секулић, било је речи о видовима и могућностима будуће сарадње Завода и амбасаде Аустралије, нарочито у погледу конкретних видова помоћи у области заштите природе, који би у сарадњи са Заводом могли бити осмишљени, уобличени и реализовани. Њена екцеленција амбасадорка Фини је изнела своје запажање да многи предели у Србији нису довољно познати јавности, и као такви недовољно кориштени у сврху развоја туризма, препознавши туристичке потенцијале целе Србије. Г-ђа Фини је упознала руководство Завода и са неким особеностима највећег аустралијског националног парка у области Перта и показала интересовање за националне паркове у Србији. У вези са тим, Горан Секулић, помоћник директора у Сектору за истраживачко–развојну делатност објаснио је тренутно стање националних паркова у Србији и настојања да се они штите у складу са међународним прописима, као и да се велики напори улажу у достизање међународних стандарда. Такође је објаснио делокруг рада Завода, конкретне послове, изазове и тешкоће са којима се Завод сусреће у пословима институционалне заштите природе, као и обавезу да се у скоријој будућности повећа проценат територије Србије под заштитом.

У вези са мишљењем амбасадорке о недовољној видљивости и искоришћењу природних потенцијала Србије, директор Завода, г-дин Драгишић и помоћник директора, г-дин Марио Лукиновић направили су и осврт на образовну и издавачку делатност Завода, која је саставни део делатности ове институције, и од велике је важности, нарочито у области промоције вредности и значаја природе Србије и заштите природе уопште, као и образовања нових генерација које се тек упознају са овом глобалном проблематиком.

По завршетку састанка, њена екцеленција је у пратњи асистента протокола амбасаде Аустралије посетила изложбену поставку Завода, где се упознала са образовним активностима Завода. На крају своје посете, Њена екселенција је обишла неке од канцеларија запослених у Заводу, како би се лично упознала са процесом и начином рада.

Овим је завршена прва етапа будуће сарадње, коју су учесници састанка оценили као изводљиву и вишеструко корисну, а у чијој основи је заинтересованост амбасаде Аустралије да пружи неопходну помоћ у настојањима Завода да испуни своје циљеве и законске обавезе у области заштите природе.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.