Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Учешће Завода на супернатурал фестивалу

За више хиљада посетилаца четвртог Супернатурал фестивала, међу којима је било и много деце, 27. априла на Ади Хуји у Београду, Завод је представио акције заштите природе учешћем у две од пет зона где се одвијао еколошко образовни програм.

У оквиру зоне трибана у „Роса учионици“, Завод се укључио у Bird watching workshop где је о потенцијалима овог вида туризма код нас говорио Горан Секулић, помоћник директора Завода, истакавши да ови програми захтевају поред омогућавања туристима да посматрају свет птица и упознавање природних атракција и вредности локалитета за посматрање птица. Радионица је одржана у циљу формирања еко туристичког производа „Birdwatching“ у Београду и Националном парку Ђердап. Workshop je окупио све релевантне актере: Дунавски центар за компетенцију, Лигу за орнитолошку акцију Србије, НП Ђердап, Туристичку агенцију Магелан, Туристичку организацију Србије, Туристичку организацију Београда, Завод за заштиту природе Србије и НВО „Супернатурал“.

У зони „Супернатурал пластеник“ посетиоци фестивала имали су прилику да сазнају више о акцијама заштите природе на промотивном штанду Завода, док је за најмлађе организована играоница „медвеђа стаза“. Деца која су прошла медвеђу стазу учила су како се крећу медведи у природи и зашто морамо да их штитимо. За свој труд и жељу да откривају тајне природе награђени су бојанком и рзагледницама са мотивима ретких и угрожених врста у Србији, док су они најуспешнији у симулирању хода медведа добили мини кључеве за препознавање дрвенастих врста, лековитог биља, гљива и лишајева у природи. У „Супернатурал пластенику“ програм Завода реализовале су Ива Њуњић и Наташа Панић.

Музички програм обележили су наступи домаћих рок бендова, као и извођење дечјег хора „Чаролија“ који је отворио фествал у 12 часова.

Фестивал Супернатурал настао је 2007. године са циљем да се обележи Светски дан планете Земље (22. април) и подигне свест грађана о битним еколошким питањима. У међувремену фестивал је прерастао у еко покрет који се бави пројектима из екологије, културе и образовања.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.