Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Обележено 66. година рада Завода у Нишу

Своју шездесетшестогодишњицу рада и постојања Завод је по први пут обележио у Нишу, заједно са великим бројем сарадника, представника различитих организација, установа и медија.

Директор Завода Александар Драгишић поздравио је присутне поводом Дана Завода, изражавајући задовољство што се он обележава у Нишу, граду у чијем окружењу се налазе бројна заштићена подручја као што су Сићевачка и Јелашничка клисура, Сува планина, Каменички вис, а у ширем окружењу Ртањ, Стара планина... чије природне вредности убедљиву илуструју богатство наше природне баштине.

Развој и организационо јачање Завода изражено је и оснивањем Радне јединице у Нишу 1998. године, истакао је, чиме је управо дат нови замах заштити природе нишког региона. Након осврта на рад Завода у заштити природе током деценија, на основу чега је данас 474 заштићена подручја у Србији, односно 6 одсто територије Србије под заштитом, Драгишић је указао на предстојеће задатке на којима ће се Завод нарочито ангажовати, између осталог, на даљем развоју и унапређењу еколошке мреже Србије и укључењу у европску еколошку мрежу Натура 2000. При том, нагласио је, оно што ће Заводу једнако представљати приоритет, јесте успостављање и даље јачање сарадње са другим субјектима у заштити природе, како на националном, тако и на међународном плану.

У оквиру програма прославе, мр Данко Јовић, руководилац РЈ Ниш, представио је заштићена подручја нишког региона, и при том истакао да се поступци заштите за два заштићена подручја, Суве планине и Лалиначке слатине, налазе у последњој фази пред доношење одлуке односно решења о заштити.

Владан Бједов, стручни сарадник Завода, овом приликом је говорио о екосистемским услугама као фактору у вредновању заштићених подручја, илуструјући ову тему конкретним примером, актуелним пројектом Завода о користима екосистемских услуга Националног парка Ђердап за локалну заједницу у оквиру програма Bioregio Carpathians.

Као што је већ традиција за годишњицу Завода, директор Завода уручио је захвалнице запосленима који су испунили радни јубилеј, на чему се др Душан Мијовић поводом својих 20 година рада у Заводу захвалио, у име колега и у своје име.

Нишки октет Ебони додатно је оплеменио свечарску атмосферу Галерије „Србија“ где је одржан Дан Завода. У знак захвалности што су допринели успешном обележавању годишњице Завода, директор Александар Драгишић и руководилац РЈ Ниш Данко Јовић, уручили су поклон, издања Завода, члановима октета и директору Галерије.

Догађај је пропраћен од стране медија, и њихово извештавање можете погледати овде:

http://www.narodne.com/fliper/index.html#

http://ntv.rs/66-godina-zavoda-za-zastitu-prirode/

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.