Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Збринут белоглави суп пронађен код Лозовика

Збринут белоглави суп пронађен код Лозовика

У околини Лозовика, 5. маја 2014. године пронађен је у пољу белоглави суп који је показивао знаке изнемоглости и неспособности нормалног лета. На основу реаговања управника ловишта „Шумарице“ из Крњева Живорада Павловића који је одмах обавестио директора СРП „Увац“, Завод за заштиту природе Србије, управљач Резервата Увац и ЛУ „Шумарице“, 6. маја у Лозовику организовали су акцију преузимања ове птице и њеног збрињавања.

Стручним надзором потврђено је да се ради белоглавом супу старом око четири године, који је на себи имао крилне маркере жуте боје са црним ознакама 83Т и колор прстен исте боје са истим ознакама на левој нози, као и два метална/алуминијумска прстена на десној нози. Птица је била у лошој физичкој кондицији, и показивала је симптоме дехидратације и изгладнелости, што је потврђено и резултатима њеног мерења. Птица је тежила 6,6 кг, а просечна тежина је између 7,5 и 8,5 кг.

Након преузимања, изнемогли белоглави суп је подвргнут ветеринарском прегледу у циљу утврђивања њеног здравственог стања и евентуалног лечења. Како је установљено, птица је била дехидрирана и изгладнела, и сходно томе пружена јој је ветеринарска помоћ.

Захваљујући истакнутим ознакама, установљено је да је пронађени белоглави суп птица - женка пореклом из Шпаније, пуштена у оквиру пројекта реинтродукције на Врачанском Балкану маја 2012.

Уколико се птица успешно опорави, за шта постоје сви изгледи, биће пуштена на своје природно станиште.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.