Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Фосилни остаци мамута измештени у Археолошки парк Виминацијум

Збринут белоглави суп пронађен код Лозовика

На позив директора Археолошког парка Виминацијум др Миомира Кораћа, екипа Завода за заштиту природе Србије коју су представљали др Душан Мијовић, Срђан Маринчић и Мирјана Николић, 11.04.2014. године учествовали су измештању фосилних остатака мамута са површинског копа Дрмно у будући палеонтолошки музеј у оквиру Археолошког парка Виминацијум.

Наиме, експлоатацијом угља на површинском копу рудника угља Термоелектране „Дрмно“, отворени су геолошки профили плеистоценске старости. Крајем маја 2009. године, приликом багеровања шљунка откривени су фосилни остаци степског мамута (Mammuthus trogontherii). Овај налаз мамута представља један од најбоље очуваних скелета ове врсте у свету, што је и привукло велики број еминентних стручњака из земље и света који се баве палеонтологијом.

Стручњаци Природњачког музеја у Београду извршили су рестаурацију и конзервацију in situ овог веома осетљивог скелета, након чега је непосредни простор покривен лаком заштитном ламелираном конструкцијом, у оквиру које су урађене дрвене рампе за посетиоце.

С обзиром да експлоатација угља на површинском копу Дрмно свакодневно напредује, скелет мамута више није могао остати на истом месту него се морао изместити. Стручњаци Археолошког института Виминацијум урадили су Пројекат изградње палеонтолошког парка и организовали измештање и транспорт фосилних остатака. За овај пројекат Завод за заштиту природе Србије дао је услове заштите природе.

И сам поступак измештања фосилних остатака потврдио је да је у питању изузетан налаз и изузетан подухват. Испод фосилних остатака мамута, на 60 cm дубине, утиснуте су челичне цеви, а око њега је направљена челична конструкција. Скелет мамут је затрпан песком како би се спречила потенцијална оштећења приликом транспорта. Ова „конструкција“ тешка 57 t је подигнута краном и утоварена на вучни воз који је превезао „мамута“ у његов нови „дом“-палеонтолошки парк у Виминацијуму.

Завод је 21.08.2013. године потписао Споразум о сарадњи са Археолошким институтом у Београду, у оквиру кога се налази и Археолошки парк „Виминацијум“. Археолошки институт је носиоц пројекта за изградњу будућег палеонтолошког парка у Виминацијуму, а Завод за заштиту природе Србије партнер.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.