Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

In Memoriam – Тимоти Џон Бајфорд, заштитар природе

Опраштамо се од Тимоти Џона Бајфорда, британског режисера, сценаристе и глумца који је оставио неизбрисив траг у културној баштини наше земље, траг у бројним детињствима које је оплеменио и продуховио знањем, и племенитог човека који је имао нарочитог интересовања и љубави према природи. Како сведоче они који су имали срећу да буду његови пријатељи и сарадници, од свега оног што је био и што је оставио свету, желео је да буде упамћен по птицама.

Једна од првих заштићених шума у Београду, Бањичка шума, свом статусу може да између осталог захвали орниологу аматеру Тимоту Џону Бајфорду, који је својим проучавањем птица у овој београдској зеленој оази и својим залагањем дао кључни допринос да се она заштити као Споменик природе.

Бањичку шуму су често походили орнитолози, стручњаци и научници и љубитељи природе, али је прве комплетније податке о птицама овог подручја прикупио Бајфорд, заљубљеник у птице. Он је проучавао птице Бањичке шуме дужи ни година, и управо захваљујући његовом раду, настао је предлог за њену заштиту. У периоду од 1986. до 1989. године прикупио је податке за око 70 врста птица, који су садржани у студији заштите Завода за заштиту природе Србије од 1993. године.

Бањичка шума је настала након Другог светског рата пошумљавањем својевремено раскрченог простора, и у времену када је Тимоти Џон Бајфорд проучавао птице, шума овог типа одговарала је орнитофауни карактеристичној за паркове, парк-шуме и слична шумска станишта која су изложена антропогеним утицајима. Поред птица карактеристичних за градске шуме, Бајфорд је тада забележио и птице које су боравиле на отвореним стаништима рудералног типа која су се налазила на њеном ободу као што је беловрата мухарица и шумски звиждак, али и врсте карактеристичне за влажна станишта опажене у трсци и рогозу уз Бањички поток, као што је глувара или трстењак млакар.

Уз последњи поздрав Тимоти Џону Бајфорду, изражавамо наше најдубље поштовање и захвалност за све оно што је учинио за културну и природну баштину Србије, и на драгоценом доприносу заштити природе.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.