Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

WWF поводом поплава у Србији: Обновити некадашња плавна подручја

Поводом незапамћених поплава које су опустошиле Србију, Светски фонд за природу – WWF изразио је своје жаљење због великих људских и материјалних губитака које су задесили Србију и околне земље, али уједно упозоравају да се за борбу против природних катастрофа морају тражити дугорочнија решења.

„Најскорији извештај Међувладиног панела о климатском променама (Intergovernmental Panel on Climate Change-IPCC) најављује да ће се Европа тек сусретати са тешким временским условима, укључујући и разарајуће поплаве. Пример поплава у региону указао је на потребу за еколошком праксом управљања поплавама како би се насеља заштитила од екстремних временских прилика. Као дугорочно решење неопходно је рекама „вратити плавна подручја“, објашњава WWF.

“Плавна подручја служе као природни резервоари који омогућавају складиштење већих количина воде и из њих се вода постепено и безбедно ослобађа у речне токове, као и у подземне воде. Уколико се плавна подручја одсеку од речних корита, у том случају се смањује њихов потенцијал задржаања поплавних вода и самим тим ризик од поплава је већи“, сматра Душка Димовић, директор програма WWF-a у Србији.

Како је она истакла, “Ако би се плавним подручјима вратила њихова природна улога и капацитет да задржавају воду, то би ублажило ефекте поплава, а и трошкови од штета изазваних поплавама би били мањи. Осим тога, била би обезбеђена добробит за природу, људе и локалну економију. Анализа потенцијала обнове плавних подручја показује да је најприхватљивије обновити некадашња плавна подручја, а свака земља би требало да процени у која подручја би требало улагати како би што више ублажила ризик од поплава“.

Природна решења су дугорочнија, ефикаснија и захтевају мања улагања него подизање речне инфраструктуре, истакнуто је у сапштењу WWF које се може читати ОВДЕ.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.