Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Поводом дана биoдиверзитета - акција за децу из поплављених подручја

Завод за заштиту природе Србије учествовао је у програму манифестације облежавања дана биодиверзитета 24. маја у Основној школи „Јајинци“ из Јајинаца, која је била повод да се спроведе акција прикупљања књига, свески и другог материјала за образовање деце из Обреновца у прихватним центрима.

Ову традиционалну манифестацију коју школа организује у циљу изграђивања одговорности локалне заједнице према природи и потреби заштите свих животних форми и облика на Планети, ученици су свесни ситуације у којима се налазе њихови вршњаци из поплављених подручја посветили указивању на њихову потребу да се развијају и уче, иако су њихове школе затворене.

На манифестацији деца су представила своје кућне љубимце, ликовне радове са мотивима животиња, кућице за птице које су направили са жељом да их поставе у школи и парку, као и палеонтолошке налазе и фосиле које су пронашли у околини школе. Овом приликом орнитолог Завода Милош Радаковић, похвалио је направљене кућице за птице и објаснио које кућице могу одмах да се поставе, како би ускоро добиле станаре, а шта би на осталима требало дорадити како би и оне биле функционалне и имале укућане. Палеонтолог Завода Срђан Маринчић помогао је деци да утврде шта чини њихову фосилну збирку и зашто су битни њихови налази. С обзиром да збирка има примерке разноврсних становника наших простора из времена Ледног доба као што су делови мамута, бизона, јелена и носорога, али и фосиле шкољки из доба Панонског мора, ученици су били поносни на свој проналазак. Како би пронађени фосили имали свој прави образовни ефекат Завод ће школи помоћи да направи изложбену поставку у холу о свету природе ових прадавних времена.

Уз поруку да је борба за очување природе уједно и услов заштите од непогода као што је поплава која нас је задесила, Завод је за фонд материјала за едукацију деце у прихватним центрима обезедио и серијал својих образовних публикација.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.