Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Одржана јавна расправа о предлогу акта о проглашењу заштићеног подручја Предела изузетних одлика „Таткова земуница“

У оквиру покренутог поступка заштите Предела изузетних одлика „Таткова земуница“, 28.05.2014. одржана је јавна расправа у Мерошини, у организацији Општинске управе Општине Мерошина.

Јавној расправи су присуствовали, поред представника Завода, помоћник председника општине Мерошина Срђан Ђорђевић, руководилац Одељења за привредну и комуналну делатност Снежана Динић и представници УБНОР-а Мерошина. Присутиним учесницима, односно заинтересованим грађанима, заштићено подручје представио је стручни сарадник Завода Зоран Стојковић.

ПИО „Таткова земуница“ је површине 361,8609 ha. Простор је обрастао шумом, укупне дрвне запремине од око 78.000,0 m3. Буква је најзаступљенија врста са око 54.000,0 m3 (70%) а потом следи храст китњак са око 8.600,0 m3(11%).

Поред природних, биолошко – еколошких, ПИО „Таткова земуница“ одликују и естетске и културно – историјске вредности. На подручју земунице, зване „Таткова земуница“ налази се и изграђени споменички комплекс са скултурама, аутора Александра Шакића, академског вајара.

На удаљености око 300 m од ове, налази се још једна земуница. На подручју заштићеног природног добра налази се још и Црква Свети Врачи, Хотел „Мали Јастребац“ са тереном за спортске активности, као и туристички и спортски објекти, који читав овај простор чине атрактивним за посетиоце и дају основ за развој будућих туристичких садржаја.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.