Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Олуја срушила Споменик природе „Павловићев храст у Доњој Трнава“

Велико невреме које је недавно задесило Србију оставило је трага и на природној баштини, а на његовом удару нашла су се и заштићена стабла. У селу Доња Трнава, олујни ветар током ноћи између 25. и 26. јуна, оштетио је стабло храста лужњака Quercus robur L. који је заштићен као Споменик природе «Павловићев храст у Доњој Трнави» треће категорије заштите.

Стручњаци Завода су након невремена обавили стручни надзор и констатовали да је цело стабло изваљено заједно са кореном и са издигнутих више кубика земље. Испод кореновог система, на месту где је раније било стабло храста, формирала се депресија пречника око три метра. Стабло са разгранатом и масивном крошњом пало је преко бетонске ограде препречивши улицу, оштетивши електричне инсталације и део оближњег објекта. Приликом пада стабла, испуцале су и поломљене поједине гране крошње. Утврђено стање стабла потврдило је претпоставку да се ради о ветроизвали.

Ово стабло које је заштићено одлуком града Ниша 2003. године, било је типични представник своје врсте, са обимом дебла од 4,30 m, и висином стабла од 24 m.

На основу налаза на терену, закључено је да је ревитализација стабла немогућа, те да је неопходно што пре предузети мере сукцесивног уклањања стабла и грана, како би се санирала и оспособила прекинута инфраструктура. С обзиром на погубно дејство олујног ветра и утврђено стање, покренута је процедура скидања заштите над овим заштићеним природним добром.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.