Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

На тридесет осмој седници Комитета Унеска проширена Листа подручја природне баштине

Тридесет осма седница Комитета УНЕСКО–а одржана је од 15. до 25. јуна у Дохи, Катар, и у њеном раду учествовали су и представници из Србије. Делегацију Србије представљала су два члана, амбасадор Србије при УНЕСКО-у Мира Николић и представник Завода за заштиту природе др Марио Лукиновић. Комитет је почео са радом 16. јуна 2014. године.

УNEСKO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, Организација Уједињених нација за образовање, науку и културу) је специјална организација Уједињених нација основана 1946. године. Конвенцијом о заштити светске културне и природне баштине, усвојeном 1972 године, установљен је програм како би се очувала највреднија културна и природна подручја на планети. До 38 заседања на Листи светске баштине било је уписано 981 подручје, од чега 759 добра културне баштине, 193 подручја природне баштине и 29 добара уписаних као мешовита културна и природна добра. Да би се одређено добро уписало на Листу светске баштине, неопходно је да поседује Изузетну универзалну вредност за читаво човечанство (ОУВ, Outstanding Universal Value). Одлуку о упису на Листу доноси Комитет светске баштине који се састаје сваке године како би разматрао номинације. Чланови Комитета се бирају из редова чланица са мандатом од пет година, тренутни чланови су: Алжир, Колумбија, Финска, Немачка, Индија, Јамајка, Јапан, Казахстан, Либан, Малезија, Перу, Филипини, Пољска, Португал, Катар, Северна Кореја, Хрватска, Сенегал, Србија, Турска и Вијетнам. Пре уписа природног подручја на Листу светске баштине чланови саветодавних тела ИКОМОС (ICOMOS, International Charter on the Conservation and Restoration of Monuments and Sites) и IUCN (IUCN, International Union for Conservation of Nature) врше процену и достављају стручну препоруку Комитету за светску баштину на разматрање. Одлуку о упису на Листу светске баштине доноси Комитет цензусом, осим у изузетним случајевима када све чланице немају исти став, тада се приступа гласању. Србија је чланица Комитета од 2011 године, и одлучује са осталих 20 чланова о упису нових подручја на Листу и учествује у доношењу других одлука од важности за Конвенцију о светској баштини.

Чланови Комитета пред собом су имали тежак и одговоран посао доношења одлука за стављање под заштиту УНЕСКО–а. На овогодишњем, 38. заседању Комитета донесена је 231 одлука, 43 радна документа, уписана су четри природна подручја Окаванго делта (Боцвана), Велики Хималајски национални парк (Индија), Светилиште дивљине ланца Хамигуитан (Филипини) и Стевенс Клинт (Данска). Подручја Јужнокинеског краса, Шуме Бјаловежа (Белорусија⁄Пољска) и Ваденско море (Данска⁄Холандија⁄Немачка) су подручја чија је површина увећана. Транг Ан пејзаж (Вијетнам) и Дравни град Маја и заштићена шума Каламул, Кампеће (Мексико) су добили статус мешовите културне и природне баштине.

Укупан број заштићених подручја сада досеже 1007 добара у 161 државе, од чега је до сада уписано 197 природних подручја. Oве године стављено је под заштиту 26 локалитета из 31 државе. Све одлуке су доношене цензусом чланова Комитета, осим у случајевима заштите подручја на територији Пaлeстине и Израела (висоравни Батир и града Јерусалима), када се приступило гласању.

Делегација Србије је била веома активан члан Комитета који се изјашњавао по свим предлозима који су упућени Комитету, а изнео је и свој предлог за заштиту Старог градског језгра града Дубаија, који је усвојен од стране Комитета. Квалитет рада наше делегације и активно учешће у раду Комитета препознато је од стане већег броја званичника и посебно апострофирано од стране председавајућег Шеикa ал Мајасa бинт Хамад бин Калифа ал-Тани. Састанак је био и прилика за успостављање бројних контаката и размену искустава у области очувања природе.

Последњег дана заседања 25. јуна 2014. године, усвојени су Закључци о седници Комитета и размотрен рад саветодавних тела, након чега је церемонијом званично затварено заседање Комитета.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.