Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Број скакаваца на подручју Куршумлије се смањује

Стручни тим Завода за заштиту природе Србије обишао је 4. и 5 јула шире подручје на југу Србије, ради праћења масовне појаве италијанског скакавца, Calliptamus italicus (Linnaeus, 1758) која је запажена у атару села Бело Поље код Куршумлије.

На основу најновијег теренског истраживања Завода, утврђено је да се број скакаваца на овом малом подручју у близини Куршумлије смањује. Овом приликом констатовано је да је масовна појава италијанског скакавца Calliptamus italicus (Linnaeus, 1758) локалног карактера, и на површини од око 15 а. Такође је потврђен претходни налаз да су у питању ларве врсте Calliptamus italicus (Linnaeus, 1758), и то углавном другог и трећег стадијума. Да би достигла пуну зрелост, ова врста пролази кроз пет ларвалних стадијума. Одрасле јединке још увек нису констатоване.

Подсећања ради, ентомолози Завода Драган Павићевић и Александра Затезало су на основу узетих узорака са терена, установили да се ради о ларвама врсте Caliptamus italicus (италијански скакавац), врстe која је иначе широко распрострањена у Србији, али њена масовна појава није карактеристична за Балканско полуострво, већ се јавља у земљама средње Азије ( Киргистан, Узбекистан, Казахстан), где се повремено појављују оваква велика јата.

Популација италијанског скакавца у атару села Бело Поље налази се у грегарној фази која подразумева појаву великог броја јединки на одређеном простору, које се крећу у групи и поседују одређене физиолошке и морфолошке карактеристике по којима се разликују од солитарних јединки. Будући да су у питању ларве, крећу се углавном кроз вегетацију поред пута, док их на околним усевима за сада нема, и значајније штете нису примећене.

Када јединке достигну пуну зрелост лете у такозваним јатима, у стању да пређу раздаљине од по неколико десетина километара и представљају потенцијалну претњу за усеве на ширем подручју. Пуну зрелост ова врста достиже крајем јула или почетком августа месеца. Пошто наведена врста скакаваца није заштићена, нити се предметна локација налази у заштићеном подручју, могуће је извршити сузбијање, како би се избегле евентуалне штете на пољопривредним усевима.

Стручњаци Завода и даље ће наставити да прате развој ситуације на терену везано за ову појаву.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.