Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

НА МАНИФЕСТАЦИЈИ „СВ. ЈОВАН БИЉОБЕР“

У очи дана рођења Светог Јована, у Сокобањи се сваке године одржава сусрет „Свети Јован Биљобер“, који окупља многе поштоваоце природе, уметнике и сакупљаче биља. Манифестација траје четири дана у периоду од 4. до 07. јула, у организацији предузећа за прераду биља „Адонис“ Сокобања.

У оквиру двадесете манифестације „Св. Јован Биљобер“, која има за сврху упознавање шире јавности о лековитим биљкама које расту на Ртњу и околини, Завод је присуствовао првом дану изласка на терен биљобера. Овом приликом представници Завода Берислава Илић и мр Верица Стојановић су упознали бераче са законским и подзаконским актима којима је регулисан промет деловима лековитих биљака, њихово сакупљање на природним стаништима, као и конкретним начинима употребе. Уједно, ово је била прилика да се берачи упознају и са мерама заштите и методама мониторинга врста у оквиру процене стања популација биљних врста које су под контролом промета. У том циљу представљено је издање Завода „Приручник за сакупљање заштићених дивљих врста биљака, животиња и гљива“, у коме су дати законски акти, као и опис врста које су под контролом коришћења.

Саставни део манифестације је и обука берача. Ове године обуку је прошло 60 берача, који су имали прилику да одласком на терен у близини села Скробница заједно са водичима и стручњацима Завода учествују у детерминисању биљних узорака.

Својим учешћем Завод је пружио подршку организацији овог традиционалног сусрета, који доприноси упознавању јавности са проблемима и опасностима које су могуће код неконтролисаног брања појединих врста лековитог биља.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.