Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

ДЕЧЈИ НАУЧНИ КАМП У ВИМИНАЦИЈУМУ

Завод за заштиту природе Србије учествовао је у реализацији Дечјег научног кампа у Виминацијуму, који је одржан у периоду 12-13. јун у организацији Центра за промоцију науке.

Дечји научни камп одржан је у циљу приближавања деци различитих наука (археологија, палеонтологија, физика, хемија, биологија и астрономија) кроз интерактивно учешће у експериметнима, и тиме на занимљив начин развијања код деце знатижеље и креативности. Програм кампа се реализује разноврсним методама и садржајима, као што су радионице, излети и мини експерименти на археолошким локалитетима.

Садржај кампа реализован је у Виминацијуму, будући да је јединствен простор културно-историјског наслеђа, као и геонаслеђа, који пружа деци могућност да упознају природне и културне вредности овог краја Србије.

Будући да се Камп организује по правилима организовања летњих едукативних школа на европском нивоу у погледу садржаја и организације, Завод за заштиту природе Србије је позван да, као стручна установа која се бави очувањем, заштитом и промоцијом националне природне баштине, реализује првог дана Кампа програм на тему „Заштита палеонтолошког локалитета на Виминацијуму“.

Овом приликом, за децу која су показала таленат за науку и тиме стекла право да учествују на кампу, стручњаци Завода одржали су програм који се састојао из:

- предавања на тему „Заштита палеонтолошких налазишта кроз заштиту природе“ и радионице о мамутима које је одржао др Душан Мијовић,

- тематске игре меморије и квиз асоцијација на тему ледено доба у реализацији Наташе Панић и

- обиласка палеонтолошких и археолошких локалитета са водичем из музеја „Виминацијум“ и представницима Завода.

За реализацију радионица у Заводу су осмишљене и израђене наменске карте са мотивима леденог доба и мамута. Деца која су учествовала у раду кампа (14-оро деце узраста од 8 до 14 година) добили су постер Геонаслеђе Србије и публикацију Национални паркови Србије.

Центар за промоцију науке, због великог интересовања за овај Програм, реализоваће Камп и у периоду од 24-25. jула.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.