Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Посета представника грчког парламента Заводу

Завод за заштиту природе Србије посетили су 16. јула Theodora Dionysia, председница Управног одбора за животну средину у Парламенту Грчке и др Fotis Fystsilis, стални Твининг саветник за пројекат „Јачање капацитета Народне Скупштине Републике Србије у процесу европских интеграција“. Састанак одржан у Заводу део је посете грчке делегације Србији, која је организована у циљу реализације европског пројекта базираног на сарадњи два парламента.

Основна тема посете Заводу билa je спровођење европских стандарда у заштити природе и изазови који очекују Србију у овој области. O теми посете и раду Завода, са европским изасланицима и представницима грчког парламента разговарали су помоћници директора Марија Трикић и Горан Секулић. Упознајући рад и настојања Завода у заштити природе, председница Одбора за животну средину грчког парламента Theodora Dionysia исказала је иницијативу за ангажовање у успостављању директне сарадње између Завода и грчких институција за заштиту природе.

У циљу припреме за даље преговоре и хармонизацију закона, Грчка као чланица ЕУ, у оквиру Твининг пројекта „Јачање капацитета Народне Скупштине Републике Србије у процесу европских интеграција“ има улогу да представи своја искуства, као примере активности у испуњавању европских стандарда у области заштите животне средине и климатских промена. Гости Завода, заједно са осталим члановима грчке делегације, одржали су у Народној Скупштини Србије 17. и 18. јула 2014. године презентације, које су пратиле панел дискусије на тему „Како ће на Србију утицати европске интеграцијe на примеру политике у заштити животне средине и пољопривреде“, имајући у виду да поред изгласавања закона, све значајнији постају послови праћења њихове примене.

Састанци Србије и Европске Уније за билетарални скрининг за Поглавље 27, које покрива област животне средине и климатских промена, биће одржани током септембра и новембра 2014. године.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.