Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

За промоцију Кошутњака као заштићеног природног добра

Стручњаци Завода, на позив уреднице емисије РТС-а „Траг у простору“ Милице Барјактаревић Килибарде, учествовали су 26. јула у снимању репортаже о Споменику природе „Шума Кошутњак“.

Репортажом о Кошутњаку биће приказане природне карактеристике и вредност културно-историјског наслеђа овог простора. Шума Кошутњак је подручје у којем је уцртан печат српске историје и бурна геолошка прошлост Београда. Заједно, ове карактеристике чине Споменик природе „Шума Кошутњак“ једним од највећих вредности Београда.

Снимањем репортаже о Кошутњаку као Споменику природе у оквиру серијала РТС „Траг у простору“, отворена је могућност да се најширем кругу јавности представи значај заштите шуме Кошутњак за животну средину града, будући да својим постојањем у градском ткиву утиче на мезо-климу града, служи као резервоар свежег ваздуха, ублажава климатске и друге екстреме, представља изузетан едукативни центар на отвореном с аспекта различитих природних наука, а истовремено је и један од највећих рекреативних простора на територији града.

Тим поводом прилоге за емисију су снимили стручни сарадници Завода Биљана Крстески, која је указала на карактеристике шумске вегетације и концепт заштите споменика природе, Владан Бједов, који је дао приказ промена у животињском царству Кошутњака кроз историјску перспективу и Ерна Шеховац, која је истакла да стене Кошутњака представљају учионицу на отвореном о геолошкој историји Београда.

Подршку снимању репортаже пружило је и ЈП „Србијашуме“, управљач природним добром Споменик природе „Шума Кошутњак“.

Репортажу о Споменику природе „Шума Кошутњак“, гледаоци ће моћи да погледају на програму РТС-а почетком септембра у оквиру серијала „Траг у простору“.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.