Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Земунски лесни профил – туристички потенцијал Београда

Еколошко друштво Земун, управљач заштићеног подручја „Земунски лесни профил“ у суботу, 23. августа организовало је прву од три планиране образовне радионице посвећене овом природном добру, једном од најновијих на листи заштићених подручја Београда. Радионица је реализована уз подршку Секретаријата за заштиту животне средине града Београда.

Др Срђан Белиј геоморфолог из Завода за заштиту природе Србије, и Љиљана Марјановић из „Еколошког друштва Земун“ упознали су учеснике радионице са карактеристикама лесних наслага у овом делу Србије, туристичким потенцијалима оваквих подручја, као и изазовима њихове заштите.

Град Београд је на основу студија заштите које је израдио Завод донео решења којима су проглашени „Земунски лесни профил“ и „Лесни профил Капела у Батајници“ за заштићена подручја, односно за споменике природе чије је управљање поверено удружењу „Еколошки покрет Земун“. Поред различитих мера заштите које примењује управљач како би се очувале и унапредиле природне вредности подручја, једнако су значајне активности на њиховом представљању у јавности, односно развијању свести наших суграђана о значају очувања лесних профила на територији општине Земун. Одржана радионица једна је у низу акција које планира управљач како би се грађани укључивали и доприносили њиховој заштити.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.