Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Подржите кампању поводом 50 година Црвене листе угрожених врста IUCN

Највећа светска организација за заштиту природе, Међународна унија за заштиту природе (International Union for Conservation of Nature) - IUCN покренула је кампању Red List 50 поводом педесет година од како је установљена Црвена листа угрожених врста.

У свом саопштењу ова организација истиче да је у протеклих пет деценија Црвена листа постала глобални ауторитет за статус заштите дивљих врста. Она није само списак дивљих врста и њиховог статуса, већ моћно средство за покретање акција у заштити природе. Пружа информацијe о величини популације, тренду, ареалу распрострањења и станишту угрожене дивље врсте. Не задовољавајући се постигнутим за пола века, IUCN планира проширење Црвене листе, односно процену статуса са садашњих 71.576, на најмање 160.000 врста до 2020. године. Ово ће омогућити комплетнији „Барометар живота“, односно мудрије одлучивање када је у питању заштита дивљих врста и планирање акција на терену.

IUCN поводом протеклих пола века Листе покреће кампању Црвена листа 50, како би обележио јубилеј, а уједно подстакао бројне чланове и заинтересоване широм света да помогну да се њихов рад настави и оствари постављени циљ. Тим поводом, посетите веб-сајт кампање и потпишите позив на подршку Црвене листе IUCN, на http://50.iucnredlist.org/.

www.facebook.com/iucn.red.list @amazingspecies www.iucnredlist.org

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.