Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

„МЕТА трип“ у заштићеним подручјима Србије

Стручњаци из Мађарске и Аустрије, учесници 22. Мета трипа, од 23. до 29. августа 2014. обишли су нека од заштићена подручја Србије и станишта значајна са аспекта заштите природе заједно са стручњацима Завода и Покрајинског завода за заштиту природе. Овај обилазак реализован је у оквиру сарадње са Институтом за екологију и ботанику из Вакратота из Мађарске, и уз подршку и помоћ на терену ЈП „Србијашуме“ и ЈП „Војводинашуме“ и Сергеја Иванова из организације „Натура Балканика“.

Током прва три дана боравка, група стручњака из иностранства која је укључивала ботаничаре, шумаре, геологе и геоморфологе, у пратњи представника Покрајинског Завода обишла је репрезентативне локалитете на подручју Војводине (Римски шанац, СРП „Делиблатска пешчара“, поплавне ливаде код Идвора, ПИО „Караш-Нера“ и др). Заједно са стручним тимом из Завода за заштиту природе Србије, учесници Мета трипа обишли су затим највеће слатинско поље југоисточне Србије, Споменик природе „Лалиначка слатина“, где су се сусрели са биљним врстама карактеристичним само за слатине јужно од Саве и Дунава (Allium guttatum ssp. dalmaticum, Molineriella minuta, Camphorosma monspeliaca, Stachys milanii). Други и трећи дан стручне екскурзије били су посвећени обиласку подручја Парка природе „Стара планина“. За само пар сати освојен је највиши врх источне Србије, Миџор (2169 m). Приликом успона на Миџор посетиоци су се упознали са биљним ендемима Старе планине и Србије (Allium varinatum, Cerastium alpinum, Anemone narcissiflora, Rorippa lippizensis, Myosotis alpestris).

Последњи дан боравка у Србији учесници су провели на једном од станишта српске рамонде (Ramonda serbica) у Специјалном резервату природе „Јелашничка клисура“, где су разменили искуства стечена током стручне екскурзије и тиме закључили 22. „МЕТА трип“.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.