Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Састанак са аустралијским министром за животну средину Грег Хантом и министром за културу Иваном Тасовцем

У Министарству културе и информисања уприличен је састанак на министарском нивоу делегација Србије и Аустралије након једанаест година. Аустралијску делегацију предводили су министар за животну средину Грег Хант, амбасадорка Аустралије у Србији Џулија Фини, амбасадор Аустралије при УНЕСКО-у Џорџ Мина и др. Делегацију Србије, поред министра културе и информисања Ивана Тасовца, чинили су амбасадор Србије при УНЕСКО-у Мира Николић, директор Завода за заштиту споменика културе Србије, директор Завода за заштиту природе Србије Александар Драгишић и други.

Централна тема били су аспекти чланства Србије у Комитету за заштиту светске баштине УНЕСКО-а, кроз визуру проблема заштите Великог аустралијског коралног гребена и проблема заштите културног и историјског наслеђа на Косову и Метохији. Разматрани су и облици могуће сарадње у области културе између Аустралије и Србије.

Директор Завода за заштиту природе Србије, Александар Драгишић истакао је важност Великог аустралијског гребена за целу планету, као и да се Аустралија налази у фокусу заштите природе због изузетног доприноса успостављању система заштите природе, али и остварених домета у наведеном пољу. Помоћник директора, др Марио Лукиновић, који је био учесник последњег заседања Комитета УНЕСКО-а, истакао је личну импресију у односу на експресан одговор Владе Аустралије, која се мобилисала у извршавању препорука Комитета УНЕСКО-а.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.