Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Проглашени најлепши балкони Дома пензионера „Бежанијска коса“

У оквиру акције избора за Најлепши балкон у Дому пензионера „Бежанијска коса“ у којој већ традиционално учествује и подржава је Завод за заштиту природе Србије, 26. септембра уприличено је свечано проглашење победника. Ове године, за најлепше балконе награђени су Ружица Росандић у категорији објекта А, и Бојовић Томислав и Богојевић Максим у категорији објекта Б Дома.

Проглашено је укупно десет добитника, који су освојили по три прва места и по две специјалне награде у две категорије, за објекте А и Б Дома. Димитријевић Срђан, помоћник директора Установе геронтолошки центар Београд честитао је победницима акције, уз жељу да и даље са једнаким ентузијазмом и залагањем унапређују заједнички простор.

Присутни представници Завода, Дејана Лукић, шеф Одсека за предеоне вредности и Маја Радосављевић, члан жирија, уручили су победницима вредна издања Завода, али и свим учесницима акције постер Завода „Егзоте у Србији“. Члан жирија, Мирјана Лаушевић, дипл. инж. пејзажне архитектуре, истакла је честитајући победницима да је бављење и узгајање цвећа и биљака драгоцено не само за оплемењивање простора, већ и за неговање здравља људи.

Овом приликом, Мимица Џаковић, организатор културно-забавних активности у Дому, доделила је посебно признање Зорици Ћорковић, станарки Дома која је ове године у акцији „Цветна алеја Земуна 2014“ освојила прву награду за најлепши балкон Земуна 2014, а у такмичењу „За зеленији Београд“ друго место, али је и својом љубављу, вољом и залагањем, допринела да код својих сустанара у Дому пробуди исту жељу да свој простор оплемене разнобојношћу и разноврсношћу мини-башта на балконима.

Неговање зелених башта у граду је израз потребе модерног човека да живи у природном окружењу. То се показало и у акцији за најлепше мини-баште Дома пензионера, где се више него икада, осетио дух природе. Поред врста које обично красе балконе Дома „Бежанијска коса“, ове године његови станари садили су и аутохтоне врсте, лековито биље, па су се међу разнобојним мушкатлама нашли и смиље, невен, рузмарин, босиљак, невестин венац, тамњаника...

Била је то прилика за подсећање да, упркос бремену којег доносе године, бављење у природи и посвећеност природи унапређује квалитет живљења, а зелене оазе које станари негују у свом окружењу чине значајан фактор лепшег, дужег и здравијег живота.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.