Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Обављено теренско истраживање планине Столови

УСтручни тим Завода је од 22. до 26. септембра обавио теренска истраживања на ширем простору планине Столови, у циљу стављања овог подручја под заштиту, а у складу са Програмом заштите природних добара за 2014. годину.

Упркос неповољном времену, где су киша, магла, па чак и краткотрајна суснежица пратили стручњаке Завода, екипа је обишла главни гребен подручја, затим вертикални профил планиског масива према реци Ибар, и пролазила мање приступачан, негде чак и потпуно непроходан терен. Спуштање планинарском стазом која са гребена излази у долину Ибра код средњевековне утврде Маглич, кроз клисуру реке Маглештице, а затим наредног дана преко попречних планинских гребена ка локалитету „Добре стране“, био је прави изазов и за искусне теренце као што је екипа Завода. Последњег дана терена обављена су истраживања нижих делова Столова на северној страни, у делу слива Жичке реке.

Обављено теренско истраживање једно је од планираних у поступку валоризације подручја планине Столови које се предлаже за законску заштиту.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.