Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Заједно за заштиту станишта вреса у Зајачи

У циљу израде Студје заштите за станиште вреса у Зајачи на локалитету где се тренутно налази депонија фабрике Рудници и топионица „Зајача“, представници Завода су 3. и 4. октобра, као део социоекономских истраживања простора у околини будућег природног добра одржали састанке са заинтересованим странама у општини Лозница и образовни програм за ученике из основне школе „Вук Караџић“ у Зајачи.

Састанак са представницима градског већа и различитих сектора општина (заштита животне средине, просторно плаирање, локални развој), Дирекције за управљање и развој Бање Ковиљаче и Шумске управе „Борања ЈП „Србијашуме“ одржан је 03. окотбра у просторијама Општине Лозница. Састанка је отоврила начелница градске управе Милојка Смиљанић указавши да је општина ангажована на решавању крупних еколошких проблема и да велики проблем у њиховом санирању представљају нивои локалних и републичких ингеренција и изразила подршку установљавању заштићених природних подручја на територији општине.

Учесницима састанка руководилац израде Студије заштите „Станиште вреса“ у Зајачи мр Верица Стојановић, представила је значај заштите ретке и угрожене ботаничке врсте – врес, која у Зајачи има једно од укупно четри станишта у Србији истакавши да је биљка од значаја за заштиту не само на националном већ и на европском нивоу. Такође, указала је на значај проглашења заштите станишта вреса за унапређење активности у заштитити животне средине Зајаче, чији се становници суочавају са озбиљним проблемима загађења које проузрокује депонија РТ „Зајача“, која се налази на станишту ове врсте. Додатане тешкоће у санацији депоније представља чињеница да је РТ „Зајача“, која се налази у власништву фирме Фарамком, већ годину дана у стечају.

Представници Завода Верица Стојановић и Наташа Панић заједно са учесницима састанка разматрали су могућности укључивања активности заштите природе у шире развојне и еколошке инцијативе у прекограничнном контексту у циљу конкурисања за ИПА фондове са партнерима из Босне и Херцеговине (Републике Српске). Мр Верица Стојановић указала је и на чињеницу да ће Лозница иако тренутно нема заштићених подручја ускоро иамти три овакава подручја: парковски простор у Бањи Ковиљачи, станиште вреса у Зајачи и просторну целину Тршић-Троноша. Представници општине, уважавајући значај заштите природе изразили су потребу да се размотри проглашење заштите станишта вреса у Зајачи на вишем републичком нивоу као и могућности проглашења за заштићено природно добро планина Гучево и Борања.

Да је интересовање за заштиту природе у Лозницу велико, показао је и одазив невладих организација за састанак са сарадницама Завода, који је одржан сутрадан, 04. октобра у просторијама Омладинског центра у Гимназији „Вук Караџић“. Састанку су присуствовали представници Планинарског клуба Гучево, Удружења „Флора“, НВО „Светионик“, НВО „Искра“, Канцеларије за младе, Планинарског клуба и Туристичке организације Лозница. У уводном делу састанка предстаљене су иницијативе Завода за заштиту природних добара на територији општине Лозница. Након уводног излагања, уследила је дискусија о могућностима умрежавања невладиног сектора, завода и општинских установа у циљу координације ангажовања свих заинтересованих страна у областима за које поседују надлежности и кадровске капацитете. Представници НВО изразили су спремност да се ангажују у активностима везаним за еколошку едукацију и ширење еколошке свести о значају и потреби очувања природних вредности Општине.

Истог дана, представници Завода посетили су основну школу у Зајачи и за 65 ученика, колико похађа наставу, организовали образовни програм о станишту вреса и заштићеним врстама у Србији. Овом приликом ученици су показали висок степен еколошке културе и забринутости за квалитет животне средине у свом окружењу. За учеснике виших разреда организован је и обилазак станишта вреса. На локалитету предвиђеном за заштиту ученици су постављали питања о утицају депоније на станиште и тиме њихову животну средину. На основу упознавања станишта ученици ће у школи заједно са својом наставницом биологије дати своје предлоге за мере заштите станишта.

За показану иницијативу и заинтересованост за заштиту природе Завод је ученицима из Зајаче поклонио своја образовна издања. Предшколци су добили по кутију пузли са мотивима заштићених врста, ученици нижих разреда магнете са ликовима заштићених врста и мини кључеве за препознавање дрвенастих и лековитих врста, печурака и лишајева у природу, док су ђаци виших разреда добили књигу „Национални паркови Србије“ и свеску Завода.

Следећи корак у активностима је израда финалне верзије Студије заштите „Станиште вреса у Зајачи“.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.