Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Kа јачању веза у заштити природе у југоисточној Eвропи

Први Годишњи састанак директора завода и агенција за заштиту природе и високих представника ресорних министарствава у југоисточној Европи одржан је у Македонији (21-22. окотобар 2014. Охирд), у организацији IUCN програмске канцеларије за југоисточну Европу и Министарства животне средине и просторног планирања Македоније, а уз финансијску подршку фондације MAVA. Састанк је реализован као део пројекта Toward Strengthened Conservation Planning in South-Eastern Europe.

На састанку који је отворио министар животне средине Македоније Nurhan Izairi, представници седам земаља из региона (Албанија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Македонија, Црна Гора, Словенија и Србија), основна тема рада је била како заједничке интересе у заштити природе реализовати у синергији имајући у виду да институције које учествују у овом процесу имају различите надлежности, као и административне и финансијске оквире рада. У раду састанку испред Србије учествовала је Марија Трикић, помоћник директора Завода за заштиту природе Србије.

На првој радној сесији дат је преглед система заштите природе, примена система еколошке мреже NATURA 2000, дефинисања приоритета у заштити и могућности сарадње на регионалном нивоу.

Овим поводом Завод за заштиту природе Србије је у сарадњи са Покрајинским заводом за заштиту природе представио институционални и законски оквир заштите, организације заштите природе, приоритете у заштити, проблеме-изазове и кључна места за сарадњу на регионалном нивоу. Док су Државни заводи за заштиту природе из Словеније и Хрватске приказали прилагођавање процеса рада прописима ЕU и примену система еколошке мреже NATURA 2000.

Друга сесија обухватила је представљање пројекта и важне информације везане за ENCA (Европска мрежа директора агениција и завода за заштиту природе), Dinaric Arc Parks (Паркови Динарског лука) и предстојећи конгрес IUCN World Parks у новембру у Сиднеју (Аустралија).

Накоон радног дела за учеснике је организован обилазак Националног парка Галичица и Охридског језера које ужива више заштита на националном и међународном нивоу - UNESCO, резерват биосфере и заштићени предео. Подручје Охрид-Преспан проглашено је и за трансгранично подручје.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.