Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Србија на 7. месту дестинација које би требало посетити у 2015. години

На сајту светског издавача туристичких водича "Лонелy Планет" Србија се налази на 7. месту дестинација које би требало посетити у 2015. У тексту који живописно осликава нашу земљу у многим аспектима, од описа предела нетакнуте природе, до занимљивих културно-историјских и амбијенталних целина, духовито и помало иронично приказани су и обичаји и нарави наших људи, који су странцима необични, али свакако занимљиви. Иако је на сајту "Лонелy Планет" Србија сврстана међу дестинације Источне Европе, представљена је као невероватно место и једна од најбоље чуваних тајни Европе. Аутор, на самом почетку текста, није заборавио да наведе да је у Србији, такође, све невероватно јефтиније него у осталим европским земљама. Као прва знаменитост наведен је Еxит фестивал, који се сваке године одржава на простору средњевековног утврђења у Новом Саду. Овај фестивал, настао као вид протеста против Милошевића, данас носи епитет једног од најболјих и највећих европских музичких фестивала.

Са друге стране, Београд је, према аутору текста, постао једнако пожељан као Берлин или Ибица, скијање на Копаонику “вртоглаво добро”, што све заједно са бањама и рафтингом на Дрини неодољиво привлачи трагаче за новим узбуђењима, која су им до сада нудила само папрено скупа европска места разоноде.

Поред светски познатих Срба, попут Емира Кустурице, Новака Ђоковића и Марине Абрамовић, као највећа вредност и новооткривена тајна Србије, наводе се њени срдачни људи, који су увек спреми да вас пријатељски потапшу по рамену и понуде ракијом, а који су све, само не стереотипни ниткови каквима их је представио Холивуд. Српске кафане, трубачи и кулинарски специјалитети представљени су као искуства која мењају нашу перцепцију живљења, а као потпуна супротност кафанској буци, диму, расправама и уличној вреви, постоји тишина коју нам нуде фрушкогорски манастири, ушушкани међу шумама и виноградима, који се протежу у 50 км дугом брдовитом пределу, као и успавана и чудесна Мокра Гора на западу Србије, са планинским превојима, старом пругом Шарганском осмицом, Дрвенградом Емира Кустурице, јер, заиста, “Живот је чудо”.

За више информација погледајте ОВАј ЛИНК

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.