Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Светски конгрес паркова

Светски конгрес паркова IUCN, који се одржава се у периоду од 12. до 19. новембра у Сиднеју 2014. окупио је скоро 5000 делегата из преко 160 земаља, међу којима су високи представници држава и међународних организација, управљачи заштићених подручја, представници компанија, локалних заједница..., ради трасирања унапређења управљања заштићеним подручјима у наредној деценији. У име Завода за заштиту природе Србије на Светском конгресу паркова учествују директор Завода Александар Драгишић и помоћник директора Горан Секулић.

Како се у саопштењу организатора Конгреса констатује, бројни представници из области заштите природе окупили су се у Сиднеју како би „утврдили будућност заштићених подручја и сместили их у средиште одговора на данашње глобалне промене“.

Светски конгрес паркова први пут је одржан 1962. године, и од тада се организује једном у десет година, последњи пут у Дурбану, Јужна Африка 2003. године. Организатори Светског конгреса паркова у овој декади су Међународна унија за заштиту природе – IUCN и Влада Аустралије, који овај, највећи за заштиту природе догађај, организују под слоганом „Паркови, људи, Планета: Инспирација решења“, истичући тиме циљ Конгреса да се оствари напредак у проналажењу одговора на претње са којима се данас суочавају заштићена подручја, и промовишу решења које пружа природа у односу на глобалне промене.

Данас око 200.000 заштићених подручја обухватају више од 14 одсто земљишта и близу три одсто океана, а делегати у Сиднеју ће, предвиђа се, као један од глобалних циљева поставити остваривање заштите најмање 17 одсто копнене и 10 одсто морске површине до 2020. године, што ће даље трасирати политике заштите природе не само на светском, већ и на регионалном и националном плану.

У оквиру Конгреса у Сиднеју биће реализоване бројне друге пратеће активности, између осталог и фестивал Планетфест 16. новембра.

Више информација о Светском конгресу паркова можете пронаћи на ОВОМ ЛИНКУ

Пренос дешавања са Конгреса доступан је на

ОВОМ ЛИНКУ

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.