Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Рамсарска конвенција: одржан Осми европски рамсарски скуп

Куфштајн, град у долини реке Ин у Тиролу, Аустрија, од 20. до 24. октобра 2014. био је домаћин Осмог европског рамсарског скупа, под слоганом „влажна подручја за нашу будућност“. На овом састанку окупили су се представници 47 европских земаља потписница ове конвенције, како би расправљали о приоритетним питањима као што је управљање и одрживо коришћење водених екосистема, разматрали резултате у примени Рамсарске конвенције, утврђивали стратешке приоритете у наредном периоду, могућа решења за мудро коришћење екосистемских услуга влажних подручја на дужи рок и друге теме. Разматрање питања у вези са влажним подручјима, било је усмерено ка развијању нове Рамсарске стратегије за воду и влажна подручја, стратегији која се заснива на повезаности воде, хране и енергије, и значају економских услуга екосистема влажних подручја и биодиверзитета, и друштвених изазова у времену климатских промена. Овај регионални састанак уједно је одржан и у циљу припреме 12. Конференције потписница (COP 12) која ће бити одржана од 1. до 9. јуна 2015. у Уругвају.

На скупу, између осталих тема које су обухватиле различите активности и проблеме на очувању, унапређењу и промоцији Рамсарских подручја, од специфичног значаја је била тема посвећена коришћењу природних плавних подручја као потенцијалних ретензија при поплавама. С обзиром на не тако давну катастрофу коју су изазвале поплаве у нашој земљи и подручју западног Балкана, од нарочитог је значаја позив са скупа упућен Међународној комисији за слив реке Саве и њеним чланицама да у сарадњи са Међународном комисијом за заштиту реке Дунав, развије и примени стратегију о природним плавним подручјима као природним ретензијама.

Учесници скупа су имали прилике и да се током два стручна обиласка алпских тресава у Тиролу који су организовани овом приликом, упознају са могућим решењима и примерима добре праксе у заштити и унапређењу Рамсарских подручја.

На рамсарском скупу Србију су представљали Предраг Лазаревић из Завода за заштиту природе Србије и Никола Стојнић из Покрајинског завода за заштиту природе.

Више о овом скупу можете прочитати на ОВДЕ

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.