Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Светски Конгрес Биодиверзитета 2014.

Светски Конгрес Биодиверзитета одржава се од 24. до 28. новембра 2014. године у Шри Ланки. Ове године, као и у претходним, конгреси овог карактера и значаја уприличавају се у некој од биодиверзитетских хот-спот тачки. Заводу за заштиту природе Србије је у јулу упућен званичан позив за учествовање у предстојећем догађају, из разлога што је један од главних циљева наше институције очување биодиверзитета у Србији, и то, кроз примере и позитивне праксе светских лидера у заштити. На наше велико задовољство, од стране научног комитета конгреса прихваћен је за излагање на конгресу рад Миливоја Крвавца и Александра Драгишића, стога ће Завод партиципирати са усменом презентацијом на тему "Examples of illegal trade in wildlife", која је спроведена заједно са директором организације ProWildlife, др Сандром Алтхер (Sandra Altherr) из Немачке.

Како се наводи у саопштењу организатора, основна идеја конгреса је истицање чињенице да су биолошки диверзитет и ресурси витални за економски и социјални напредак сваке нације. Oпштеприхваћено је да је биолошка разноврсност глобални адут огромне вредности и да је треба сачувати за будуће генерације. Истовремено, претња за врсте и екосистеме никад није била већа него данас, стога је битно да се очувању биодиверзитета да дужно признање, како би се осигурало да се у будућности развија изражен осећај за његову одрживост и заштиту.

Конгрес ће обезбедити научну платформу за светске лидере, биологе, конзервационисте, научнике, економисте, менаџере, консултанте животне средине и корпоративне и јавне креаторе политика широм света, који размењују знања и деле иновације. Конгрес као израз заједниче посвећености и најшира јавност која га прати, те синергија знања и искустава, отвориће пут међународном очувању и бољем познавању биодиверзитета. Научно разумевање односа између људске активности и интегритета екосистема значајно је напредовало у последњој деценији, стога је учествовање на предстојећем догађају од изузетног значаја за Завод као кључну институцију у заштити животне средине у Републици Србији.

На конгресу учествују два представника Завода, директор Александар Драгишић и Миливоје Крвавац, стручни сарадник из области биодиверзитета.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.