Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Недеља филма Завода за земунске школе поводом Дана општине

Поводом 5. новембра, Дана општине Земун, у периоду од 18. до 21. новембра организована је манифестација „Дани природњачког филма“. У свечаној сали Општине Земун одржане су пројекције природњачког филма у продукцији Завода за заштиту природе Србије „Човек и птица“. Позиву да присуствују пројекцијама одазвало се 15 од 16 основних школа на територији општине Земун, и то одељења 4. и 5. разреда.

Већ традиционално, општина Земун своју годишњицу и дан када је српска војска 1918. године ушла у Земун након два века владавине Аустро-Угарске монархије обележава промовишући заштиту природе и очување биодиверзитета Србије. Како је у својој поздравној речи истакао Зоран Мутавџић из Општине Земун, Дан Општине Земун традиционално се обележава уз дане природњачког филма. Само у здравој и очуваној животној средини сви ми можемо да обезбедимо квалитетан и садржајан живот за себе и своју породицу. Драга децо, ову планету нисмо наследили од својих предака већ смо је позајмили од својих потомака, рекао је публици. Искористио је прилику и да се захвали Заводу на традиционалном учешћу у обележавању Дана Општине и подршци манифестацији.

У уторак, 18. новембра у оквиру пројекције, након емитовања филма орнитолог Завода Милош Радаковић је водио разговор о заштити птица и дивљим врстама са присутним гледаоцима, док је Маја Радосављевић упознала публику са радом Завода и заштитом природе. Другог дана манифестације о филму „Човек и птица“ и како је сниман, као и раду на популарисању заштићених врста говорио је режисер филма Синиша Алексић.

Поводом ове манифестације Завод је свим основним школама Земуна уручио најновија издања Завода, постер „Змије Србије“ и Приручник о дивљим врстама под контролом промета.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.