Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Изложба „Јерма у прошлом веку“ у Нишу

Након што је изложба под називом „Јерма у прошлом веку – записи из прошлости“ успешно представљена у Бугарским градовима Трн и Пермник, а потом и у Димитровграду и Београду, поставка је пресељена у Ниш.

Отварању изложбе 26. новембра у сали Канцеларије за младе у Нишу присуствовали су бројни грађани, представници заштићених природних добара и локалне самоуправе Града Ниша. Отварање изложбе представљало је повод и за промоцију Специјалног резервата природе „Јерма“.

Промоцију је отворио в.д. Руководилац РЈ Завода у Нишу, мр Данко Јовић, истичући значај природних добара за нашу земљу, као и значај манифестација овог типа у циљу представљања природних вредности Србије.

О значају новопроглашеног резервата природе за локалну заједницу говорила је Биљана Рангелов, представник ошптине Димитровград. Она је говорила о могућнистама за прекограничне пројекте и то на примеру Еко стаза, Пројекта који реализују општина Трн из Бугарске и Димитровград.

Вишегодишњa истраживања подручја Јерме и Студију заштите „Јерма“ презентоваo је орнитолог Завода, Братислав Грубач, истакaвши основне природне вредности Јерме, као и концепт заштите који би требало да унапреди и помогне развој овог подручја.

Управљање СРП „Јерма“ поверено је ЈП „Србијашуме“, ШГ „Пирот“ које већ низ година успешно управља Парком природе „Стара планина“. Дарко Ђорђевић, директор ШГ „Пирот“ је рекао да се тренутно ради на доношњу неопходних докумената за управљање и да се прве активности у СРП „Јермa“ очекују након њиховог усвајања.

Пре него што је изложба и званично отоврена, присутнима се обратио Слободан Цветков, аутор изложбе, говорећи о томе како је настала изложба и о напору који је уложио прикупљјући фотографије широм Србије и Бугарске.

Током гоствања изложбене поставке у Нишу обишли су је ђаци и професори биолошких секција основних и средњих школа, којима је краћу презентацију о специфичностима СРП „Јерма“ презентовала Драгана Недељковић, стручни сарадник Завода.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.