Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Конференција „Управљање и развој природних добара и заштићених подручја западног Балкана и Румуније“

Конференција са темом „Управљање и развој природних добара и заштићених подручја западног Балкана и Румуније“ одржана је у периоду од 26. до 28.11.2014. године у Кладову. Конференција је одржана у оквиру пројекта „Bioregio Carpathians“ који је кофинансиран од стране Европске Уније и Програма за сарадњу Југоисточне Европе, са циљем успостављања тешњих видова сарадње, постављања оквира развоја међународне, прекограничне и регионалне сарадње, као и потребе размене искустава у управљању заштићеним подручјима.

На коференцији су учествовали представници националних паркова Румуније, Републике Српске и Србије, Завода за заштиту природе Србије, цивилног сектора, Светског фонда за природу (WWF) и заинтересованих страна Испред Завода за заштиту природе Србије конференцији су присуствовали помоћник директора Др Марио Лукиновић и стручни сарадници Срђан Маринчић и Владимир Николић.

Првог дана коференције поздравни говор је одржао директор ЈП НП „Ђердап“ Срђан Стефановић, док је о пројекту „Bioregio Carpathians“ говорио менаџер пројекта Иван Светозаревић. Након уводних излагања, презентацију о пројекту „Паркови Динарског лука“ је одржао Леон Кебе испред Светског Фонда за Природу (WWF).

Преподневни део другог дана конференције био је посвећен студијама које је у оквиру пројекта „Bioregio Carpathians“ израдио Завод за заштиту природе Србије. О студији „Користи екосистмеских услуга Националног парка Ђердап за локалне заједнице“ говорио је Владимир Николић, док је о студији „Водич за потенцијалне мечународне номинације Националног парка Ђердап“ говорио Срђан Маринчић. Презентације студија изазвале су позитиван одјек у публици, а након истих је уследила врло плодоносна дискусија о темама обрађеним у овим студијама. Презентацију о систему заштићених природних добара у Србији одржао је помоћник директора Др Марио Лукиновић, док је о систему заштићених природних добарау Републици Српској говорио директор ЈУ „Национални парк Сутјеска“ Зоран Чанчар. Систем заштићених природних добара у Румунији представио је директор Националног парка „Ретезат“ Зоран Аћимов. Владимир Рогановић из ЈП Службени гласник овом представио је публикацију „Лексикон НП Ђердап“ који је саставни део публикације „Лексикон националних паркова Србије“, и који ће као први том у едицији из штампе изаћи у јануару идуће године.

У оквиру конференције учесници су имали прилику да обиђу Национални Парк Ђердап, и да уживају у крстарењу Дунавом.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.