Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

СРП „Горње подунавље“ и Национални парк „Фрушка гора“ добитници европске повеље за одрживи туризам

У седишту Европског парламента у Брисаелу дирикторки ЈП „Војводинашуме“ Марти Такач уручена је Европска повеља за одрживи туризам за Специјални резерват природе „Горње Подунавље“, као управљачима овог заштићеног подручја.

Европска повеља за одрживи туризам добијена је на основу оцене Стратегије и акционог плана за развој одрживог туризма у Специјалном резервату природе „Горње подунавље“ и Националном парку „Фрушка гора“, од стране верификационог тима Europarc федерације. Стратегија и акциони план резултат су вишемесечног рада чланова Форума заинтересовних страна, Светског фонда за заштиту природе (WWF) и управљача.

Ангажовање у сертификацији одрживог туризма започето је 2012. године када су Europarc федерација и Светски фонд за заштиту природе WWF у оквиру пројекта Паркови Динарског лука одабрали заштићена подручја из региона која су укључена у процес добијања Европске повеље за одрживи туризам (ECST).

Специјални резерват природе „Горње Подунавље“ и Национални парк „Фрушка Гора“ су овим процесом сертификације постали једни од пет заштићених подручја у региону и једини из Србије који су започели развијање туризма уз примену сертификованих програма. У процес сертификације одрживог туризма у наредном периоду имају у плану да се укључе и национални паркови „Тара“ и „Ђердап“.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.