Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Одржан скуп организација за заштиту природе

Завод за заштиту природе Србије, 09. децембра, био је домаћин бројним представницима стручних и научних институција, управљача заштићених природних добара, невладиних организација и удружења који су учествовали на другом по реду Годишњем скупу „Партнерством ка заштити природе“. Скуп „Партнерством ка заштити природе“ се организује у циљу омогућавања кординације сардање на унапређењу активности у заштити природе. Подршку настојањима Завода, својим учешћем на скупу, пружили су и Амбасада Краљевине Холандије, Амбасада Аустралије и Светска унија за заштиту природе (IUCN SEE).

Рад скупа отворио је директор Завода Александар Драгишић указавши да је иза нас је још једна година препуна дешавања у области заштите природе, да је много тога било на агендама и много тога урађено, али и трасирано као задаци у наредном периоду како би омогућили да заштићена подручја Србије постану део система заштите природе и на европском нивоу. Такође, упућујући на препоруке са недавно одржаног IUCN Светског конгреса паркова, који се организује једном у 10 година и окупља преко 6000 стручњака из области заштите природе из целог света, директор Завода истакао је да оно што провејава визијом заштите на глобалном нивоу управо оно што ми покушавамо, да кроз сарадњу оснажимо деловање, пронађемо нова решења у заштити природе и у одрживом развоју, промовишемо иницијативе које уважавају природни капитал и потстакнемо промене које су неминовне да би сачували и нас и природу. Да свету прикажемо вредности природе, као и достигнућа у програмима очувања и унапређења бидиверзитета наше земље, пружио нам је и успешан наступ представника Завода на Светском конгресу биодиверзитета у Шри Ланци, на основу кога је Србија добила организацију Конгреса за 2015. годину. Организација Светског конгреса о биодиверзитету, представља изазов и велику шансу за достизање нових стандарда у заштити, а за резултате и ефекте реализације Конгреса, свакао је значајно учешће и подршка свих организација и институција које баве заштитом биодиверзитета, истакао је овмо приликом директор Завода Александар Драгишић.

О значају учешћа свих заинтересованих страна у заштити природе на примеру спровођења политике и мера заштите у Холандији говорио је Marten Wegen, аташе за пољоривреду амбасаде Краљевине Холандије у Београду. Г-дин Wegen представио је модeле укључивања јавности у заштиту природе, имајући у виду разлике у одликама природе Србије и Холандије, као и да у Холандији живи 17 милиона становника, што учешће свих грађана у заштити природе и ресурса чини незаобилазним фактором. Представљени примери праксе на овом пољу вредно су искуство и за усмеравање активности у ширењу степена заинтересованости и деловања које омогућава добробит за људе и природу.

Да је рад у заштити природе глобална одговрност и да је за успех потребна координација и партнерство на међународном нивоу, истакао је Борис Ерг, директор Кацеларије у Београду Светске уније за заштиту природе (IUCN SEE), отварајући овим поводом, изложбену поставку посвећену обележавању 50. рођендана IUCN Црвене листе угожених врста „Сачувајмо чудесне врсте“. Уважавајући значај црвених листа као инструмета за спровђење мера заштите биодиврзитета, директор Завода најавио је и издавање Црвене књиге водоземаца и гмизаваца Србије у сарадњи са Биолошким факултетом и другим релевантним и институцијама, као првој књизи у серијалу црвених књига кичмењака.

Након отварање изложбе, настављен је дијалог учесника Скупа о сарадњи владиног и невладиног сектора у галеријском простору Завода за заштиту природе Србије.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.