Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

О појављивању медведа у близини села на Голији

На позив мештана засеока Вељовића и Лазовића из МЗ Девићи на Голији поводом ситуација у којима су имали прилику да примете медведа, представници Завода за заштиту природе Србије, ЈП „Србијашуме“ и Удружења ловаца „Чемерница“, обишли су 09. децембра локације на Голији и посетили школу у Девићима у чијој близини је виђен медвед.

По пријавама мештана, службе Парка прирде „Голија“ и ЈП „Србијашуме“ појачано патролирају на том подручју, прате кретање јединки и појачавају рад на хранилиштима која су на супротној страни планине како би променили навике и правац кретања медведа. Приликом обиласка терена и разговора са ученицима основне школе у Девићима, стручњак Завода Владан Бједов истакао је да према досадашњим истраживањима и подацима медвед прави један широк круг и не силази у близину насеља и да реална опасност за децу не постоји, као и да је медвед на Голији присутан стотинама година и да осим страха и похараних кошница до сада није било штета од ових сусрета. Руководилац Шумског газдинства Ђорђе Миљевић изнео је податке о присутности медведа на Голији, тј. да је на простору Голије евидентирано 10-15 јединки, од којих је пет стално присутно и да је за њих уређено 14 хранилишта. По проценама руководиоца Шумског газдинства до сусрета становника са медведом долази због тога што људи из економских разлога све чешће и у већим групaма одлазе у шуму у потрази за шумским плодовима, будући да је медвед виђен у августу када се бере боровница и септембру у време сакупљања печурака.

Приликом посете ОШ у Девићима, представници ЈП „Србијашума“ и Завода за заштиту природе Србије договрили су се да помогну школи у организовању једнодневних излета у природу за децу и опремању са наставним средствима. Тим поводм Завод је школи проследио своје образовне и наставне материјале (постере, публикације и двд филмове о природи).

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.